-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai superka Ignalinos atominę elektrinę uždarinėjančias įmones

Rusiją Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vadina teroristine valstybe, Lietuva aktyviai dalyvauja geopolitiniuose procesuose, tačiau mūsų šalies saugumo struktūros nemato nieko įtartina, kai strateginį Lietuvos objektą – Ignalinos atominę elektrinę – uždarinėjančias įmones taikosi supirkti tos pačios Rusijos įmonės.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Bendrove „Vilstata“, kuri atlieka daugybę Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbų ir stato branduolinio kuro saugyklą, susidomėjo rusų investicinė grupė „Unako“, skelbia TV3 „Savaitės komentarai“. Gali būti, kad jai jau pavyko nupirkti 51 proc. „Vilstatos“ akcijų.

„Aš manau, per Vladislovą ir Ingą Mažeikas, mūsų įmonę jau metus perka Rusijos įmonė“, –  teigė „Vilstatos“ vadovas Osmanas Kacyjevas.

Kadras iš filmuotos medžiagos/„Vilstatos“ vadovas Osmanas Kacyjevas
Kadras iš filmuotos medžiagos/„Vilstatos“ vadovas Osmanas Kacyjevas

Jo teigimu, Mažeikos iš vienų „Vilstatos“ savininkų akcijas išmušė gudrumu, o iš kitų – apgaule. Kai kurie žmonės sako, kad jiems buvo grasinta, skelbia TV3.

Rusų pažadais apie naujas investicijas, skolų padengimą ir leidimą toliau dirbti buvo susižavėję ir patys pagrindiniai „Vilstatos“ akcininkai. Tačiau pažadų rusai netesėjo, todėl savininkai persigalvojo dėl akcijų pardavimo.

„Vilstata“ turi didelę patirtį dirbdama Lietuvos nacionalinio saugumo objektuose.

„Mes statėme Ignalinos atominę elektrinę, o dabar turime sutartį dėl branduolinio kuro saugyklos statybų ir deramės dėl dar vienos sutarties“, – paaiškino, kodėl rusams gali būti svarbu įsigyti mažą ir prasiskolinusią įmonę Visagine, O.Kacyjevas.

Uždarinėja vien rusai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, „darbietis“ Artūras Paulauskas pripažįsta, kad lietuviškų įmonių Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbuose beveik neliko.

arturas-paulauskas-533d3b87d3486
Artūras Paulauskas

„Beveik visas jas arba nuperka, arba įvairiais agresyviais veiksmais sužlugdo Rusijos kompanijos. Aktyviausia iš jų yra „Unako“, – sakė jis.

Norime ar nenorime, turime pasakyti, kad šiandien rusų bendrovės uždarinėja mūsų atominę elektrinę, – sakė A.Paulauskas.

A.Paulauskas priminė, kad „Nukem Technologies“ šiuo metu taip jau yra nebe vokiečių, o rusų „Rosatom“ kontroliuojama įmonė.

„Norime ar nenorime, turime pasakyti, kad šiandien rusų bendrovės uždarinėja mūsų atominę elektrinę. Nenoriu sakyti, kad šiame objekte gali būti kerštaujama, tačiau mes suteikdami jiems visas galimybes atlikti beveik visus darbus, pasitikime tik jų sąžiningumu. Kitų garantijų daugiau nebėra“, – teigė jis.

Pakomentuoti situacijos „Unako“ akcininkas Sergejus Petrovas nesutiko. Iš pradžių paprašęs paskambinti vėliau, po to jis nebeatsiliepė telefonu. Aparatas buvo išjungtas.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Unako grupės akcininkas Sergey Petrov
Kadras iš filmuotos medžiagos/Unako grupės akcininkas Sergejus Petrovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius