Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija Indijos pirkėjams siūlo už naftą mokėti dirhamais

Rusija nori, kad kai kurie naftos pirkėjai iš Indijos už „juodąjį auksą“ atsiskaitytų dirhamais – kai kurių arabų valstybių, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), valiuta, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“, remdamasi naujienų agentūra „Reuters“.
Rusijos bankas "Gazprombank"
Rusijos bankas "Gazprombank" / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokiu būdu, pasak „Reuters“, kuri savo pranešime remiasi trimis šaltiniais ir atitinkamu dokumentu, norima apsisaugoti nuo Vakarų sankcijų poveikio.

Iš sąskaitos faktūros, su kuria susipažino naujienų agentūra, matyti, kad už vienai Indijos naftos perdirbimo gamyklai patiektą naftą mokėtina suma apskaičiuota JAV doleriais, bet mokėjimą Rusijai prašoma atlikti dirhamais.

Dokumente nurodoma, kad mokėjimai turi būti atlikti į „Gazprombank“ sąskaitas per banką „Mashreq Bank“ – šio Rusijos banko banką korespondentą Dubajuje.

Dėl Rusijos energetikos milžinės „Rosneft“ siūlomų rekordinių nuolaidų Indija dabar yra antra pagal dydį rusiškos naftos pirkėja, nusileidžianti tik Kinijai. Be to, Rusija antrą mėnesį iš eilės yra antra pagal dydį žaliavinės naftos pardavėja Indijai, nusileidžianti tik Irakui.

„Reuters“ duomenimis, kai kuriuos mokėjimus dirhamais jau atliko mažiausiais dvi Indijos naftos perdirbimo gamyklos, o ateinančiomis dienomis tokių mokėjimų bus atlikta dar daugiau.

„Rosneft“ naftą Indijai tiekia per tam tikras prekybos bendroves, įskaitant „Everest Energy“ ir „Coral Energy“. Pasak šaltinių, šios bendrovės nuo liepos mėnesio pradėjo prašyti už naftą atsiskaityti dirhamais.

Tuo tarpu Maskvos birža rengiasi pradėti prekybą dirhamais.

O Indijos centrinis bankas savo ruožtu įdiegė naują tarptautinių prekybos atsiskaitymų rupijomis mechanizmą, kurį daugelis ekspertų vertina kaip būdą skatinti prekybą su šalimis, kurioms yra taikomos Vakarų sankcijos, kaip antai su Rusija ir Iranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius