Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24 /15:33

Rusija užkirto kelią dujų tekėjimui į Ukrainą

Kijevo ir Maskvos santykiams vėl kaistant dėl situacijos Kryme, Rusija antradienį po pietų įvykdė anksčiau išsakytus grasinimus ir nutraukė gamtinių dujų pardavimą Ukrainai, pranešama naujienų svetainės conflict-news.com paskyroje „Twitter“.
Krymas be elektros energijos
Krymas be elektros energijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15.33 val. Grasinimą įvykdė 

Pranešama, kad Rusija nusprendė nutraukti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai. To priežastis – atsinaujinusi dvišalė įtampa tarp Kijevo ir Maskvos dėl aneksuoto Krymo pusiasalio. 

Krymas vis dar skendi tamsoje 

Kryme beveik 940 tūkst. žmonių antradienį tebebuvo likę be elektros, tvyrant didelei įtampai tarp Kijevo ir Maskvos dėl aneksuoto pusiasalio, o Rusija pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai.

Krymas beveik visą elektros energiją gauna iš Ukrainos, o šis tiekimas nutrūko praeitą savaitgalį dėl sprogdinimų Ukrainoje šalia ribos su Juodosios jūros pusiasaliu.

Maskva pasiuntė į pusiasalį 300 kilnojamųjų generatorių.

Rusijos energetikos ministerija nurodė, kad apie 938 tūkst. Krymo gyventojų tebegyvena be elektros, o Maskva pasiuntė į pusiasalį 300 kilnojamųjų generatorių.

Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad gamtinių dujų tiekimas Ukrainai gali būti nutrauktas artimiausiu laiku, nes Kijevas neatliko išankstinio mokėjimo už energetikos išteklius. Ministras užsiminė, kad Rusija gali taip pat nutraukti akmens anglių tiekimą.

„Dujų tiekimas bus sustabdytas šiandien arba rytoj, jeigu nebus atliktas išankstinis mokėjimas“, – A.Novakas sakė radijui „Vesti FM“.

Rusija tiekia beveik trečdalį Europoje suvartojamų dujų, o apie pusė šio kiekio yra pumpuojama per Ukrainą.

A.Novakas ir Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas tikriausiai apsilankys Kryme vėliau antradienį.

Ukraina pirmadienį nutraukė prekių tiekimą į Krymą, o tas žingsnis padidino įtampą su Maskva, nors kautynės su prorusiškais teroristais Rytų Ukrainoje pastaruoju metu buvo aprimusios.

Ukrainos vidaus reikalų ministras pirmadienį netgi pasiūlė visiškai nutraukti elektros tiekimą Krymui.

Kryme sekmadienį buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kai prieš tai dieną Ukrainos pietiniame Chersono regione, kuris ribojasi su pusiasaliu, driokstelėję sprogimai sugadino dvi veikiančias elektros linijas, palikdami be šviesos apie 1,6 mln. žmonių.

Aneksuoto Krymo valdžia tvirtino, kad tuos sprogdinimus veikiausiai organizavo Ukrainos jėgos.

Rusijos energetikos ministras kaltino Kijevą delsiant taisyti sugadintas linijas.

„Kenčia ne vien Krymas, bet ir Chersono sritis, Ukrainos energetikos pramonė“, – sakė A.Novakas.

{gallery|72895|8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius