-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijai sumažinus tiekimą, Italijos „Eni“ jungiasi prie milžiniško Kataro dujų projekto

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija sumažino dujų tiekimą Italijai, italų energetikos bendrovė „Eni“ sekmadienį prisijungė prie Kataro bendrovės „Qatar Energy“ projekto, kurio tikslas – plėsti gavybą didžiausiame pasaulyje gamtinių dujų telkinyje.
Sutarties pasirašymas tarp „Eni“ ir „Qatar Energy“
Sutarties pasirašymas tarp „Eni“ ir „Qatar Energy“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Projekte „North Field East“, kurio vertė siekia 28 mlrd. JAV dolerių, „Eni“ valdys mažiau nei 3 proc. dalį, per sutarties pasirašymo ceremoniją Dohoje pareiškė „Qatar Energy“ vadovas.

Kataras praėjusią savaitę paskelbė, kad pirmuoju ir didžiausiu užsienio partneriu šiame projekte tapo Prancūzijos „TotalEnergies“, kuriai atiteks projekto 6,25 proc. dalis.

Prognozuojama, kad projekto partnerių bus dar daugiau.

„Džiaugiuosi šiandien, galėdamas paskelbti, kad „Eni“ buvo pasirinkta kaip šio unikalaus strateginio projekto partnerė“, – pareiškė Kataro energetikos ministras Saadas Sherida al-Kaabi, kuris taip pat yra valstybės valdomos „Qatar Energy“ prezidentas ir generalinis direktorius.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) gamyba projekte turėtų būti pradėta 2026 metais ir tai turėtų padėti Katarui savo SGD gamybą iki 2027 metų padidinti daugiau kaip 60 proc., naujienų agentūrai AFP praėjusią savaitę pareiškė „TotalEnergies“ vadovas Patrickas Pouyanne.

Rusijos invazija į Ukrainą įvairias pasaulio šalis privertė skubiai pradėti galvoti, kur ieškoti naujų energijos šaltinių, o konkrečiai Vakarų šalis – kaip greičiau sumažinti priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.

„Eni“ penktadienį pareiškė, kad Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ tą dieną jai patieks tik 50 proc. prašomo dujų kiekio ir kad mažesni dujų kiekiai tiekiami jau trečią dieną iš eilės.

„Tiekimo sumažinimo priežastys, kaip mums sakoma, yra techninės. Tačiau ir mums, ir Vokietijai yra akivaizdu, kad tai yra melas“, – per spaudos konferenciją Kyjive ketvirtadienį pareiškė Italijos vyriausybės vadovas Mario Draghi.

„Qatar Energy“ apytikriais skaičiavimais, telkinyje „North Field“ glūdi maždaug 10 proc. žinomų pasaulio dujų atsargų.

S.Sh.al-Kaabi atsisakė nurodyti, kiek dar partnerių prisijungs prie projekto. Šaltiniai yra minėję „ExxonMobil“, „Shell“ ir „ConocoPhillips“, o agentūra „Bloomberg“ šią savaitę rašė, kad vyksta derybos su kinų bendrovėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius