Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje vis garsiau kalbama apie didžiųjų upių įkinkymą elektros gamybai

Didžiosios Rusijos energetikos kompanijos žvilgsnius kreipia į hidroenergetiką. Energetikai pabrėžia, kad vandens jėgainės ekologiškos ir jose galima pagaminti didelius elektros kiekius, tačiau vartotojams tai galėtų reikšti papildomas išlaidas išaugus elektros kainai, nes būtinos milžiniškos investicijos į šios šalies hidroenergetikos ūkio modernizavimą.
Krasnojarsko hidroelektrinė
Krasnojarsko hidroelektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo gazeta.ru, artimiausiu metu Rusijoje numatomas vandens jėgainėse pagaminamos elektros kiekio didėjimas, o daugiausiai investicijų dėl pajėgumų didinimo sulauks didžiosios Sibiro hidroelektrinės.

Šiam tikslui įvairios šalies energetikos kompanijos žada išleisti dešimtis milijardų rublių.

Nepaisant to, kad Rusijoje yra antri pagal dydį pasaulyje hidroenergetikos resursai po Kinijos, jų įsisavinimas, lyginant su kitomis šalimis, yra menkas.

Kanadoje yra naudojami 65 proc., JAV 85 proc., o Prancūzijoje 95 proc. hidroenergetikos pajėgumų. Tuo tarpu Rusijoje šis rodiklis siekia vos 19 proc.

Rusijoje hidroelektrinėse pagaminama tik 15 proc. visos elektros energijos.

Energetikos bendrovės didesnį dėmesį vandens jėgainėms skiria dėl keletos priežasčių. Šios elektrinės yra pajėgios efektyviai patenkinti vartotojų energijos poreikius piko metu, o jų pajėgumus lengva kontroliuoti keičianti vandens srovės greitį.

Be to, energetikai priduria, jog hidroenergija ekologiškesnė, nes ją gaminant nėra teršiama atmosfera, skirtingai nei deginant dujas ar akmens anglis. Maža to, skirtingai negu minėtosios medžiagos, vanduo yra nemokamas.

Tačiau egzistuoja ir keletas itin didelių su hidroelektrinėmis susijusių minusų – daug laiko užimančios ir nemažai kainuojančios investicijos į infrastruktūrą bei galima žala vietovės ekosistemai.

Vis dėlto, skeptikai siūlo nepamiršti, kad atsižvelgiant į susiklosčiusią makroekonominę situaciją Rusijoje bei pigių kreditų stygių, naujų hidroelektrinių statybos proveržio šalyje gali tekti ir palaukti.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius