Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusijos naftos milžinė „Rosneft“ nutraukia veiklą Venesueloje

Rusijos valstybės kontroliuojama naftos bendrovė „Rosneft“ šeštadienį paskelbė nutraukianti veiklą Venesueloje ir parduodanti ten turėtus aktyvus šioje šalyje.
Rusijos valstybinė bendrovė „Rosneft“
Rusijos valstybinė bendrovė „Rosneft“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rosneft“ pranešime sakoma, kad bendrovė nusprendė parduoti savo verslą Venesueloje bendrovei, kuri yra 100 proc. kontroliuojama Rusijos vyriausybės.

„Šiandien „Rosneft“ sudarė susitarimą su kompanija, 100 proc. priklausančia Rusijos Federacijos vyriausybei, dėl akcijų pardavimo ir savo veiklos visuose projektuose Venesueloje nutraukimo, įskaitant savo dalis gavybos įmonėse „Petromonagas“, „Petroperija“, „Boqueron“, „Petromiranda“ ir „Petrovictoria“, taip pat naftos sektoriaus aptarnavimo įmonėse ir prekybos operacijose“, – sakoma bendrovės pranešime.

Jungtinės Valstijos jau seniai spaudė Rusiją sustabdyti su naftos sektoriumi susijusią veiklą Venesueloje, atnešdavusia pajamų Maskvos remiamo Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro vyriausybei.

„Rosneft“, vadovaujama Rusijos prezidento Vladimiro Putino ilgamečio sąjungininko Igorio Sečino, nurodė, jog šis žingsnis reiškia, kad „visi „Rosneft“ aktyvai ir prekybos operacijos Venesueloje ir/arba susiję su Venesuela bus parduoti, uždaryti arba likviduoti“.

Bendrovė pažymėjo „įvykdžius susitarimą ir realizavus aktyvus į vienos 100 proc. „Rosneft“ valdomos antrinės įmonės balansą bus pervestas akcijų paketas, atitinkantis 9,6 proc. [„Rosneft“] nuosavų akcijų“.

Kai kurie ekspertai tai laiko Rusijos mėginimu apsaugoti „Rosneft“ nuo naujų JAV sankcijų, bet tuo pačiu išlaikyti tvirtą paramą N.Maduro.

Šis pardavimas gali apsaugoti „Rosneft“, daugiausiai Rusijoje naftos išgaunančią įmonę, perdavus operacijų Venesueloje kontrolę įmonei, kuri yra visiškai kontroliuojama Rusijos vyriausybės. Pastaroji, kitaip nei „Rosnefto“, nėra tokiu pačiu lygiu atskaitinga privatiems investuotojams.

Vienai „Rosneft“ antrinei įmonei, parduodančiai neperdirbtą naftą klientams Europoje, neseniai buvo paskelbtos JAV sankcijos. Vašingtonas pažadėjo didinti spaudimą Maskvai, kad su naftos sektoriumi susijusi Rusijos veikla Venesueloje būtų sustabdyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius