-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos „Rosatom“ pradėjo pirmosios Egipto atominės elektrinės statybą

Rusijos valstybinė korporacija „Rosatom“ pradėjo pirmosios Egipto atominės elektrinės statybą, o 25 mlrd. JAV dolerių vertės projektas taps didžiausiu kada nors dviejų šalių sudarytu susitarimu.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / 123RF.com nuotr.

Egipto elektros energijos ministras Mohamedas Shakeras ir „Rosatom“ vadovas Aleksejus Lichačiovas trečiadienį išliejo pirmąjį betoną į Dabos elektrinės statybos vietoje, teigiama „Rosatom“ pranešime.

Dabos elektrinę, iškilsiančią maždaug už 300 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Kairo, Viduržemio jūros pakrantėje, sudarys keturi reaktorių blokai, kurių kiekvienas bus 1 200 megavatų galios.

„Rosatom“ teigimu, statybos darbų pradžia „reiškia, kad Egiptas prisijungė prie branduolinių šalių klubo“.

„Jėgainė bus didžiausias Rusijos ir Egipto bendradarbiavimo projektas nuo Asuano aukštutinės užtvankos“, – pažymėjo A.Lichačiovas, o M.Shakeras pavadino tai „istoriniu įvykiu“ savo šaliai, priduriama pranešime.

111 metrų aukščio ir 3,6 kilometro pločio Asuano aukštutinė užtvanka, kurioje Nilo vanduo naudojamas hidroenergijai gaminti ir drėkinimui, buvo pagrindinis šeštojo dešimtmečio pradžios tuometinio prezidento Gamalo Abdelio Nassero projektas ir pastatyta padedant Sovietų Sąjungai.

Egiptas jau 9-ajame dešimtmetyje svarstė galimybę pastatyti atominę elektrinę Daboje, tačiau projektas buvo sustabdytas po 1986-ųjų Černobylio atominės elektrinės katastrofos.

Gegužę Suomijos vadovaujamas konsorciumas „Fennovoima“ pranešė, kad nutraukia sutartį su Rusijos valstybine korporacija „Rosatom“ dėl trečiosios atominės elektrinės Suomijoje statybos, tokį sprendimą motyvuodamas rizikomis, susijusiomis su karu Ukrainoje.

Tačiau Egiptas, kuris po konflikto pradžios nestojo nei Rusijos, nei Ukrainos pusėn, siekia įgyvendinti 2015 metais pradėtą ​​planą tapti civiline branduoline valstybe.

Statybos prasidėjo prieš Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo vizitą, kuris sekmadienį Kaire susitiks su Arabų Lygos atstovais.

Skaičiuojama, kad projektas kainuos apie 25 mlrd. JAV dolerių, teigia Egipto spauda, o jam finansuoti gautos paskolos Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius