Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytais virš atliekų rūšiavimo gamyklos – keisti debesys ir nemalonus kvapas

Kiekvieną rytą į Vilniaus Jočionių gatvėje esančias bendroves skubantys darbuotojai užgniaužę kvapą stebi baltus debesis virš čia pastatytos atliekų rūšiavimo gamyklos. Kvapą gniaužia ne debesų grožis, o neaiški jų kilmė ir sklindantis dvokas. Žmonės baiminasi, kad gamykla atliekas purškia kažkokiomis cheminėmis medžiagomis, kurios gali kenkti jų sveikatai.
Balti debesys Jočionių gatvėje
Balti debesys Jočionių gatvėje / 15min skaitytojos Editos nuotr.

Visą vasarą Jočionių gatvėje esančių bendrovių darbuotojai stengėsi savo patalpų nevėdinti bent jau rytais. Nes kvapas, sklindantis iš Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo gamyklos, vertė net iš automobilio iki biuro bėgti užspaudus nosį. Niekas nesikeičia ir rudenį – rytais įkvėpti pilna krūtine šiame rajone, kuriame dirba ne viena įmonė, neįmanoma.

Tik garai

O ir vaizdas, kurį žmonės mato kas rytą važiuodami Jočionių gatve, nuteikia dviprasmiškai. Atrodytų, balti debesys išties yra gražūs, tačiau niekas nežino, kodėl jie susidaro. Anksti darbus šiame sostinės rajone pradedantys vilniečiai tvirtina ne kartą matę, kaip rytais gamyklos teritorijoje įsijungia purkštukai ir dėl iš jų purškiamos medžiagos susidaro balti debesys.

Ten yra paprasčiausi garai. Jokių chemikalų, jokios grėsmės ten tikrai nėra, – tikino M.Povilauskas.

Atliekų rūšiavimo gamyklą valdanti bendrovė „Energesman“ ramina – nieko kenksmingo šiuose debesyse nėra. Kaip 15min teigė bendrovės pardavimų vadovas Mindaugas Povilauskas, žmonės mato tik garus, kurie niekaip negali kenkti jų sveikatai.

„Ten yra paprasčiausi garai. Pas mus toje vietoje stovi biofiltrai ir jie yra laistomi šiltu vandeniu. Kadangi orai atvėso, vanduo garuoja ir susidaro toks rūkas. Ten yra tik vanduo. Jokių chemikalų, jokios grėsmės ten tikrai nėra“, – tikino M.Povilauskas.

Garų debesys, anot „Energesman“ atstovo, greitai sklaidosi. O sklindantis kvapas iš gamyklos nėra susijęs su baltais garais. „Kvapas sklinda nuo atliekų. Mes rūšiuojame komunalines atliekas, šioks toks kvapas yra, bet gyvenamųjų namų aplinkui gamyklą nėra“, – teigė M.Povilauskas.

Atliekų krizė

Primename, kad vasaros pabaigoje mašinos, vežančios atliekas į Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo gamyklą, negalėjo ten patekti, nes atliekos nebetilpo.

Tik po kelių savaičių Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras leido Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos operatorei bendrovei „Energesman“ deginimui skirtas atliekas vežti saugoti į Kazokiškių sąvartyną. Tuomet teigta, kad taip tikimasi bent kuriam laikui suvaldyti atliekų krizę Vilniuje.

Statant šią gamyklą kalbėta, kad greitu laiku Vilnius turės ir atliekų deginimo jėgainę, kur išrūšiuotas atliekas bus galima deginti. Pagal dabartinį planą, Vilniuje tokia jėgainė, kuri naudotų atliekas šilumai ir elektrai gaminti, turėtų atsirasti 2018 m. pabaigoje, t. y. 2018 m. šildymo sezonui. Kaune, analogiška jėgainė turėtų atsirasti 2019 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius