Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Gentvilas: naudojamo iškastinio kuro sumažėtų uždraudus jo prekybą

Aplinkos ministerijai pasiūlius nuo 2025 metų atsisakyti šildymui naudojamo kietojo iškastinio kuro, šio tikslo pasiekti padėtų Lietuvoje uždrausta prekyba anglimis ir durpėmis, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Kaip kaliošų negalima deginti arba impregnuotos medienos deginti, nes tai yra kancerogenai, taip ir su kietu išgautu kuru, bet iš esmės bus draudimas parduoti šalyje anglį ir durpes deginimui“, – trečiadienį Vilniuje žurnalistams sakė S. Gentvilas.

Anot jo, prekyba gali būti uždrausta 2025 metais, o iki tol savivaldybės turėtų galimybę pasiruošti šio kuro naudojimo apribojimui, kaip tai padarė Vilniaus savivaldybė.

„Vilniaus savivaldybė priėmė sprendimą, kad mes ribojame anglies ir durpių deginimą mieste, jeigu bus priimti tam tikri įstatymai. Tai Vilnius jau žengė žingsnį ir pasakė – prašom, centrinė valdžia, priimkit įstatymą, kuriais mes galėtume riboti“, – sakė S. Gentvilas.

Ministerija antradienį pranešė, kad siūlo Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimą, jog savivaldybės galėtų nustatyti namų ūkių būstuose ir energetikos ar pramonės objektuose neleistinas deginti kuro rūšis bei taikyti Europos Sąjungos nustatytus aplinkosauginius reikalavimus katilams ir krosnims.

Ministras sako, kad valstybė gyventojams iš dalies kompensuotų krosnių pakeitimą ar atnaujinimą.

„Socialiai remtiniems – 85 proc. paramos, kitiems – 50 proc. paramos pasikeisti iš anglies į biokurą ar šilumos siurblius“, – teigė jis.

Viena iš pagrindinių inicijuojamų pakeitimų priežasčių – siekis pagerinti oro kokybę.

„Jeigu turite susitvarkę šildymo sistemą, turite rekuperacinę sistemą, ventiliavimo, bandote kvėpuoti grynu oru, kuris pakeliui sušyla pas jus į namą, o jūsų kaimynas degina bet ką. Tai to neturi būti“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Įstatymo projekte siūloma drausti naudoti kietąjį iškastinį kurą – akmens anglį, lignitą, durpes. Draudimas apimtų visas kuro deginimo paskirtis: šilumos gamybą, maisto ir karšto vandens ruošimą.

Statistikos departamento duomenimis, pernai akmens anglių visuose sektoriuose sunaudota 246,8 tūkst. tonų, kokso ir puskoksio – 17,2 tūkst. tonų, durpių kuro, įskaitant durpių briketus ir granules, – 74,9 tūkst. tonų.

Pasak S. Gentvilo, daugiausiai jos sunaudojo bendrovė „Akmenės cementas“, kuri rengiasi nuo kitų metų šio kuro atsisakyti.

„Anglis paprastai buvo atvežama iš Rusijos, pagrindinis jos naudotojas buvo „Akmenės cementas“, bendrovė persitvarko ir nuo kitų metų nenaudos“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius