-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija gali pradėti importuoti dujas

Naujasis Saudo Arabijos ministras Khalid al-Falih davė suprasti, kad šalis gali pradėti importuoti dujas.
Saudo Arabijos sostinė Rijadas
Saudo Arabijos sostinė Rijadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dujoms tenka 50 proc. dalis energijos išteklių panaudojimo struktūroje Saudo Arabijoje, ir mes planuojame tą dalį padidinti iki 70 proc. panaudojant bet kokius išteklius, tiek vidinius, tiek ir, jeigu to prireiks, importuojant dujas už konkurencingą kainą“, – šią savaitę kalbėdamas vienos konferencijos Rijade metu pareiškė ministras.

Ekspertų teigimu, toks žingsnis būtų esminis ilgametės Saudo Arabijos apsirūpinimo energetiniais ištekliais strategijos pasikeitimas, nes iki šiol šalis savo dujų poreikį patenkindavo išgaudama jas šalies viduje.

Saudo Arabija jau ne pirmą užsimena apie galimybę pradėti importuoti dujas. Šalies Energetikos ministerija ir valstybinė naftos kompanija „Saudi Aramco“ ne kartą svarstė galimybę Raudonojoje jūroje statyti suskystintųjų dujų terminalą.

Potencialių dujų Saudo Arabijai tiekėjų ratas būtų ribotas, nes šalies santykiai su Kataru ir Iranu, kurie išgauna 60 proc. šalyje išgaunamų dujų, yra įtempti, pastebi analitikai. O net jei ir šalys sutartų dėl dujų importo, didelės nuolaidos iš regioninių tiekėjų Saudo Arabija vargų ar gautų.

„Regioniniai dujų gamintojai – Kataras ir Iranas – turi klientų tarptautinėje rinkoje ir, tikėtina, daugiau užsidirbs parduodami dujų už regiono ribų, o ne savo kaimynams“, – interviu leidiniui „Interfax Natural Gas Daily“ sakė bendrovės „Husseini Energy“ įkūrėjas ir buvęs „Saudi Aramco“ vykdomasis viceprezidentas Sadadas al-Husseinis.

Tiesa, ekspertai pažymi, kad pastaruoju metu sumažėjo dujų kainos, todėl Kataras turi atliekamų dujų, kurias potencialiai galėtų parduoti Saudo Arabijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius