Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saudo Arabija: naftos gavyba pasaulyje gali būti sumažinta 19,5 mln. barelių per parą

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės, kartu su kitomis G20 valstybėmis, naftos rinkos pasiūlą gali sumažinti 19,5 mln. barelių per parą, pareiškė Saudo Arabijos energetikos ministras.
Naftos išgavimas
Naftos išgavimas / Zbynek Burival nuotr./ Unsplash nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad faktinis gavybos mažinimas gali būti didesnis nei pranešamas 9,7 mln. barelių per parą kiekis, kadangi didžiausios naftos gamintojos svarsto galimybę susitarti dėl naftos gavybos mažinimo 20 mln. barelių per parą.

„Žmonės kalba apie 10 mln., bet mes manome, kad skaičius, kuriuo gavyba bus sumažinta, bus artimas 20 mln. barelių per parą“, – spaudos konferencijoje teigė D.Trumpas.

Aljansas OPEC+, vadovaujamas Rijado ir Maskvos, sekmadienį susitarė per ateinančius du mėnesius sumažinti paros gavybą 9,7 mln. barelių, kad sulaikytų kainų nuosmukį, kurį sukėlė dėl koronaviruso paskelbtas karantinas ir kainų karas, kilęs tarp Saudo Arabijos ir Rusijos.

Saudo Arabijos žiniasklaida antradienį citavo energetikos ministrą princą Abdulazizą bin Salmaną, teigusį, kad į OPEC+ neįeinančios naftos gamintojos iš Didžiojo dvidešimtuko (G20) įsipareigojo sumažinti gavybą 3,7 mln. barelių per parą.

Jis taip pat paskaičiavo, kad gegužės ir birželio mėnesiais šalių strateginių naftos atsargų, skirtų naudoti kritinėse situacijose, pirkimai sieks 200 mln. barelių, o bendras poveikis padidės iki 19,5 mln. barelių per parą.

Princas Abdulazizas bin Salmanas teigė, jog prireikus Saudo Arabija galėtų sumažinti savo 8,5 mln. barelių per parą kvotą.

Pagal sudarytą sandorį Saudo Arabija ir Rusija sutiko sumažinta gavybą po 2,5 mln. barelių per parą, palyginti su 2018 metais spalį fiksuota 11 mln. barelių per parą gavyba.

Visgi „Energy Intelligence“ pacitavo ministrą, kuris teigė, kad Rijadas iš tikrųjų sumažins savo dabartinę rekordinę 12,3 mln. barelių per parą gavybą, paskatintą kainų karo, 3,8 mln. barelių per parą.

Pasak jo, kitos Persijos įlankos valstybės taip pat mažins pastaruoju metu padidėjusį produkcijos kiekį.

„Taigi realiai OPEC+ nuo gegužės 1 dienos pasieks 12,5 mln. barelių per parą gavybos mažinimą“, – pažymėjo ministras.

Koronaviruso plitimas smarkiai paveikė naftos paklausą, o ekspertai apskaičiavo, kad trečdalis pasaulinės paklausos, kuri iki pandemijos siekė 100 mln. barelių per parą, smuks negrįžtamai.

„Privalome stebėti, kas vyksta su paklausa ir poreikiu ir tai, kaip viskas vystysis“, – kalbėjo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius