Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija: OPEC+ turi „priemonių“ susidoroti su naftos rinkos nepastovumu

OPEC lyderės Saudo Arabijos energetikos ministras pirmadienį pareiškė, kad naftos kartelis ir jo sąjungininkės turi priemonių susidoroti su rinkos iššūkiais, įskaitant tokias priemones kaip „gavybos mažinimas“.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Nafta

„OPEC+ turi įsipareigojimą, lankstumo ir priemonių pagal esamus mechanizmus <...> susidoroti su kylančiais iššūkiais, įskaitant gavybos mažinimą bet kuriuo metu“, – pareiškė princas Abdulazizas bin Salmanas „Bloomberg“ duotame interviu, rašo Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA.

Saudo Arabijos vadovaujama Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) susideda iš 13 narių.

OPEC ir jos dešimt sąjungininkių, vadovaujamų Rusijos (grupė, žinoma kaip OPEC+), praėjusį mėnesį susitarė rugsėjį padidinti gavybą 100 tūkst. barų per parą, nepaisydamos Vakarų šalių raginimų imtis aktyvesnių veiksmų, naftos kainoms išaugus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir paklausos padidėjimo po pandemijos.

Liepą ir rugpjūtį OPEC+ narės susitarė padidinti naftos gavybą beveik 650 tūkst. barų per parą, tačiau kartelis sunkiai įgyvendino šias kvotas.

Birželio mėnesį pasiekusios piką, naftos kainos vėliau kiek sumažėjo augant pasiūlai bei stiprėjant nerimui dėl prastėjančių ekonomikos perspektyvų.

„Nepastovumas ir mažas likvidumas siunčia klaidingus signalus rinkoms tais laikais, kai labiausiai reikia aiškumo“, – pažymėjo princas A.bin Salmanas.

Jis perspėjo, kad „užburtą ratą“ stiprina „nepatvirtintos istorijos apie paklausos mažėjimą, pasikartojančios naujienos ir dviprasmybės apie didelių pasiūlos apimčių sugrįžimą bei neapibrėžtumas dėl galimo kainų viršutinių ribų, embargo ir sankcijų poveikio.“

Pasak mėnesinės ataskaitos, OPEC liepos mėnesį padidino gavybą 162 tūkst. barelių parą iki 28,8 mln. barelių per barelių parą, o daugiausia naftos išgavo Saudo Arabija, JAE ir Kuveitas.

„Praeityje OPEC+ yra susidūrusi su daug sudėtingesne aplinka ir tapome stipresni ir darnesni nei bet kada anksčiau“, – pareiškė A.bin Salmanas.

„Netrukus pradėsime derybas dėl naujo susitarimo, galiosiančio pasibaigus 2022 metams“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius