Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektrinę įsirengęs Nerijus: norėjau sumažinti sąskaitas už elektrą

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, sparčiai daugėja saulės elektrinių vartotojų. Kodėl vis daugiau žmonių renkasi atsinaujinančią energiją? Apie tai kalbamės su saulės elektrinę ant namo stogo įsirengusiu Nerijumi Adomaičiu.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / 123rf.com nuotr.

Norėjo sumažinti sąskaitas už elektrą

15min paklaustas, kaip kilo mintis įsirengti saulės elektrinę, N.Adomaitis prisiminė, kad pirmąkart apie tai susimąstė, kai atėjo laikas pasenusį šildymo katilą namuose pakeisti nauju.

„Besirenkant, – pasakojo jis, – ir kilo mintis, kad gal geriau pirkti ne tokį brangų šildymo katilą, bet kartu įsirengti saulės elektrinę. Paskaičiavau, kad tokiu atveju šildymas apskritai nekainuotų.“

Pasak pašnekovo, pereiti prie atsinaujinančios energijos paskatino noras sumažinti elektros sąskaitas. Nors ekologinis kriterijus N.Adomaičio gyvenime užima svarbią vietą, sprendimą lėmė atsiradusi galimybė ženkliai sutaupyti.

123rf.com nuotr./Saulės elektrinė
123rf.com nuotr./Saulės elektrinė

Vasarą pagamintas elektros perteklius naudojamas šaltuoju metų laiku

15min paprašytas plačiau paaiškinti, kaip saulės energija patenka į namus, pašnekovas pasakojo, kad elektrinė gamina energiją tada, kai lauke šviečia saulė. Namuose pirmiausiai naudojama energija iš elektrinės. Jeigu tuo metu negaminama arba jos neužtenka – trūkstama dalis perkama iš elektros tinklo.

„Kai elektros pagaminama daugiau, negu tuo metu galima sunaudoti, – toliau paaiškino N.Adomaitis, – perteklius patenka į Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) tinklus, kur būna saugomas.“

Pašnekovo teigimu, saulės elektrinių vartotojams labai svarbus metų laikų cikliškumas, nes šiltuoju sezonu sukauptą elektros energiją galima sėkmingai naudoti žiemą. Kasmet balandžio 1 dieną kaupti rezervą pradedama iš naujo.

Geriausia – kad pačiam nereikia niekuo rūpintis

15min paklaustas apie įrangą pašnekovas pastebėjo, kad renkantis saulės elektrinę įmonės patikimumas – reikšmingas kriterijus, kurį reikėtų įvertinti.

„Ignitis“ siūlomiems elektrinių moduliams taikoma 25 metų efektyvumo garantija. Įmonė užtikrina, kad pasibaigus terminui moduliai veiks ne mažesniu kaip 80 proc. efektyvumu. N.Adomaitis pasakojo, kad moduliai apskritai genda retai, dažniau susidėvi inverteriais vadinami įtampos keitikliai, tačiau 5 metų garantija taikoma ir jiems.

Nereikia rūpintis nei įvairiais leidimais, nei pastatymo darbais.

Kalbėdamas apie saulės elektrinės įrengimą pašnekovas svarstė, kad geriausia tai, jog klientui pačiam nereikia rūpintis nei įvairiais leidimais, nei pastatymo darbais.

„Tiesą sakant, – pridūrė jis, – pasirašai sutartį, o toliau viską padaro „Ignitis“. Žinoma, pradžioje reikia išsirinkti, kokios elektrinės nori, bet specialistai atvažiuoja, įvertina situaciją ir pateikia galutinį pasiūlymą. Viskas, daugiau nieko nereikia daryti. Aišku, jeigu reikia, projektuotojai paklausia, kur geriausia tvirtinti ir panašiai, bet tai smulkmenos.“

N.Adomaičio žodžiais tariant, elektrinės įrengimo ant stogo darbai truko vos dieną. Jis skaičiuoja, kad sprendimas pereiti prie atsinaujinančios energijos turėtų atsipirkti maždaug per 7 metus. Žinoma, pasak jo, tai priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, gedimų, kurių iš anksto niekas negali numatyti ar energijos pasaugojimo tinkluose kainos pokyčių.

Sudomino nauja iniciatyva – nutolusios saulės elektrinės

15min kalbintas N.Adomaitis pastebi, kad pastaruoju metu susidomėjimas saulės elektrinėmis itin išaugo. Anot jo, įprastą energiją pakeisti gamtai draugiška ir pigesne labai skatina valstybės teikiama parama. Remiantis Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis, saulės elektrinių įsirengimui ar įsigijimui namų ūkiuose jau skirta daugiau kaip 15 mln. eurų.

Beje, kaip pridūrė pašnekovas, labai smagu, kad taupant galima prisidėti prie aplinkos tausojimo. Pasak jo, didelį džiaugsmą suteikia tai, kad bet kada gali paskaičiuoti, kiek, pavyzdžiui, medžių išsaugojai pasirinkęs tvarią energetiką. Tai dar labiau motyvuoja.

Paklaustas, jeigu atsukus laiką atgal tektų rinktis dar kartą, N.Adomaitis sakė, kad grįžti prie anksčiau naudotos elektros energijos nė nesvarstytų. Vis dėlto, anot jo, šįkart pasidomėtų visai neseniai atsiradusia galimybe įsigyti nutolusią saulės elektrinės dalį, kitaip tariant, prisijungti prie „Ignitis saulės parkų“ bendruomenės.

Kaip paaiškino pašnekovas, tai šalies mastu veikianti platforma, kuria naudotis gali kiekvienas, nepriklausomai nuo gyvenamos vietos. Paprastai kalbant, tai galimybė įsigyti energiją iš bet kurioje šalies vietoje pastatyto saulės elektrinių parko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius