-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savo šilumos ūkį iš „Vilniaus energijos“ susigrąžinęs Vilnius gaus ir 800 darbuotojų

Vilniui pradėjus šilumos ūkio perėmimą iš „Vilniaus energijos“ kol kas atrodo, kad tik darbuotojus, kurių įmonėje dirba daugiau nei 800, pavyks perimti be didesnių nesklandumų.
„Vilniaus energija“
„Vilniaus energija“ / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Vilniaus šilumos ūkio perėmimas pradėjo strigti vos prasidėjęs. Apie tai daugiau skaitykite 15min interviu su „Vilniaus šilumos tinklų“ generaliniu direktoriumi Mantu Buroku.

Kartu su visu šilumos ūkiu Vilnius gaus ir daugiau nei 800 darbuotojų – maždaug tiek šiuo metu dirba „Vilniaus energijoje“. Nors pasiūlymai jiems pereiti dirbti į VŠT kol kas nėra pateikti, profesinės sąjungos, regis, nesibaimina, kad darbuotojai bus apgauti.

„Vilniaus energijos“ darbuotojus vienija net trys profesinės sąjungos. Su visomis bendrauti tenka VŠT, mat, kartu su dideliu šilumos ūkiu jai teks perimti ir ūkį aptarnaujantį personalą. Tiksliau, bandyti jį persivilioti, mat darbuotojai turės teisę nesutikti dirbti savivaldybės įmonėje – galės pasiimti išeitines išmokas ir karjerą tęsti jau kitur.

Pasiūlymų kol kas nėra

VŠT generalinis direktorius Mantas Burokas 15min sakė, kad darbuotojų perėmimas taip pat bus labai svarbus.

„Kritinis momentas, ko gero, bus tą didįjį personalą planuojant, kur mūsų vienas iš didesnių procesų turėtų būti, indikuojant, kokia bus struktūra perėmus turtą. Kuo anksčiau gauti darbuotojų lūkesčius, norą ar nenorą pereiti dirbti į šilumos tinklus. Ir, aišku, matant, formuojant poreikį trūkstamų darbuotojų į naują komandą“, – sakė M.Burokas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mantas Burokas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mantas Burokas

Yra sudaryta darbo grupė, kuri lems Vilniaus 3-iosios termofikacinės elektrinės, taigi ir nemažos dalies darbuotojų, likimą. Vidas Bauševičius vadovauja profesinei sąjungai, kurios nariai daugiausia dirbo būtent šioje elektrinėje.

„Jau dalis įrenginių yra neeksploatuojama, ir juos aptarnaujantys darbuotojai jau yra atleisti iš darbo. Turto šeimininkas dar nėra priėmęs sprendimo dėl tolesnio elektrinės likimo“, – sakė jis.

Visiems darbuotojams iš „Vilniaus energijos“ pereiti į VŠT turi būti pasiūlyta tomis pačiomis sąlygomis. Tiesa, darbuotojai gali ir nesutikti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.

Priklausys kompensacijos

Violeta Kiburytė, VŠT Komunikacijų vadovė, 15min sakė, kad darbuotojams, kurie nesutiks pereiti į VŠT, priklausys išeitinės kompensacijos. Jas pagal kolektyvines sutartis turėtų išmokėti „Vilniaus energija“. 

„Vilniaus energijos“ atstovo spaudai Nerijaus Mikalajūno teigimu, „Veolios“ valdoma įmonė su profesinėmis sąjungomis yra pasirašiusi kolektyvinę sutartį. Nors 3 profesinės sąjungos vienija kelis šimtus „Vilniaus energijos“ darbuotojų, jų išsiderėtos perėjimo sąlygos galios visiems darbuotojams.

„Naujai įmonei teks parodyti gerą valią ir geranoriškumą, nes tie darbuotojai dar turės norėti pereiti dirbti. Yra įsivaizdavimas, kad „Vilniaus energijoje“ visi gerai gyvena. Yra nemažai darbuotojų pozicijų, kur atlyginimai tikrai nėra kažkokie išskirtiniai ir žmonės gali pasinaudoti galimybe kažką pakeisti“, – sakė V.Bauševičius. Tiesa, jis sakė neturintis pagrindo abejoti, kad susitarimų nebus laikomasi.

Gavome pažadą, kad „Vilniaus šilumos tinklai“ perims socialinių garantijų paketą. Taip pat buvo pažadėta bent 18 mėnesių nesiimti reorganizacijos, nes tai lemia darbuotojų norą likti organizacijoje, – sakė A.Kasinavičius.

Šią savaitę visos profesinės sąjungos buvo susitikusios su VŠT atstovais. Vienos jų vadovas Andrius Kasinavičius pasakojo, kad darbuotojams pavyko žodžiu susitarti dėl neblogėsiančių darbo sąlygų.

„Gavome pažadą, kad „Vilniaus šilumos tinklai“ perims socialinių garantijų paketą. Taip pat buvo pažadėta bent 18 mėnesių nesiimti reorganizacijos, nes tai lemia darbuotojų norą likti organizacijoje. Bus perimamos kolektyvinės sutartys. Pagal žodinį susitarimą galima spręsti, kad jie yra nusiteikę geranoriškai“, – pasakojo jis.

Vilniaus savivaldybė, perėmusi „Vilniaus energijos“ ūkį, taps vieno didžiausių ūkio subjektų Lietuvoje. Tačiau tai nieko miestui nekainuos.

Sumokės šilumos vartotojai

„Palyginus su kitomis įmonėmis VŠT bus didžiausia savo paslaugų apimtimi įmonė, teikianti centralizuoto šilumos tiekimo paslaugas ne tik Vilniuje, bet visoje Lietuvoje“, – 15min sakė Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorės pavaduotojas Arvydas Darulis. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Darulis, Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Darulis, Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

Pasak jo, tokio didžiulio ūkio subjekto išlaikymas Vilniui nekainuos nieko.

„Kaip ir bet kurio kito paslaugos tiekėjo (ESO, TEO, „Vilniaus vandenų“ ir kt.), Vilniaus šilumos tinklams tapus šilumos tiekėju visas įmonės išlaidas padengs šilumos vartotojai vartodami šilumą. Įmonės išlaikymo kaštus derina ir tvirtina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), todėl įvardinti konkrečių išlaidų negalime“, – aiškino jis.

A.Darulis pabrėžė, kad Vilniaus miesto savivaldybė jokių papildomų išlaidų VŠT perimant išnuomotą turtą nepatirs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius