Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 19 /18:01

Seimas linksta grąžinti PVM lengvatą šildymui: pigesnis šildymas – tris mėnesius

Parlamentarai antradienį svarstė, ar grąžinti 9 proc. pridėtinės vertės lengvatą (PVM) šildymui šį sezoną. Toks tarifas galiotų tik tris mėnesius, nuo sausio pirmosios ketinama numatyti 15 proc. PVM tarifą šildymui, tačiau toks pasiūlymas Seime dar nėra registruotas. Po svarstymo PVM lengvatos grąžinimui 3 mėnesiams buvo pritarta.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas po svarstymo balsavo už tai, kad trims mėnesiams būtų sugrąžinta 9 proc. PVM lengvata šildymui. Iš 117 parlamentarų už tokį pasiūlymą balsavo 107 Seimo nariai, 4 balsavo prieš, o 6 susilaikė.

Tam, kad lengvata šildymui būtų grąžinta, Seimas turės balsuoti dar kartą. Įstatymo priėmimas numatomas ketvirtadienį.

Siūlė lengvatą neribotam laikui

Konservatoriai siūlė taikyti 9 proc. PVM tarifą neribotą laiką, tačiau nei Ekonomikos komitetas, nei Seimas tokiam pasiūlymui nepritarė.

„Nesuprantu, kodėl turime žmones laikyti nežinioje, priimdami lengvatą tik keliems mėnesiams. Ką mes per juos padarysime – renovuosime tūkstančius namų?“ – pataisą pristatė konservatorius Mykolas Majauskas.

„Kviečiu nejuokinti ir neerzinti mūsų žmonių. Kas po tų trijų mėnesių pasikeis, kad tą lengvatą reikės mažinti jau iki 15 proc.?“ – antrino konservatorius Jurgis Razma.

Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas pasisakė prieš tokios lengvatos priėmimą. Tiesa, jis aiškino, kad konservatorių mintis yra geresnė nei chaosas, kai siūloma lengvatą nustatyti tik trims mėnesiams.

„Šiandien nebereikalinga žaisti su šia lengvata, o reikia tobulinti kompensavimo mechanizmą“, – aiškino parlamentaras.

Šį konservatorių siūlymą palaikė 39 Seimo nariai, tiek pat balsavo prieš.

Lengvata galios iki renovacijos pabaigos

Nuo šių metų birželio Lietuvoje galiojo 21 proc. PVM tarifas šildymui. Nuo kitų metų Vyriausybė siūlo numatyti jau nebe 9, o 15 proc. PVM lengvatą šildymui.

Premjeras Saulius Skvernelis aiškino, kad PVM lengvata šildymui turi galioti tol, kol bus renovuoti daugiabučiai.

„Dabar yra tokie sprendimai ir mes tikimės, kad nuo sausio 1 dienos tą lengvatą įtvirtinsime ne laikinai, nors iš esmės tam laikotarpiui, kada visiškai pabaigsime visų daugiabučių renovaciją ir galėsime pasakyti, kad šildome nebe orą, ne neefektyvias daugiabučių sienas, o butus, tada bus galima prie šito klausimo grįžti“, – LRT radijui antradienį sakė S.Skvernelis.

Konservatoriai paprašė vetuoti

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pranešime spaudai teigė, jog socialdemokratų frakcija savo rankomis garantavo šildymo kainos kilimą viduryje sezono, kadangi po svarstymo pritarta ne TS-LKD inicijuotoms pataisoms, o valdančiųjų pasiūlymui lengvatinį 9 proc. tarifą taikyti tik iki 2017 m. gruodžio 31 d.

„Socialdemokratai, kurie šiuo metu svarsto koalicijos su valstiečiais-žaliaisiais likimą, teigė, jog viena pagrindinių sąlygų koalicijai neiširti buvo PVM lengvata šildymui, tačiau šiandien jie pademonstravo savo valią ir padarė viską, kad gyventojai nežinotų, kokia šildymo kaina bus sezono viduryje“, – sakė G. Landsbergis. Seimo TS-LKD frakcijos nariai Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymą dėl lengvatos pratęsimo tik iki Naujųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius