Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas nusiteikęs pritarti elektros ir dujų kainų kompensavimui gyventojams ir verslui

Seimas linkęs pritarti Vyriausybės siūlymams iš biudžeto kompensuoti smarkiai išaugusias elektros ir gamtinių dujų kainas gyventojams ir verslui nuo šių metų liepos.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Numatoma subsidijuoti tarifą, kad jis būtų ne didesnis negu 23 centai už kilovatvalandę.

Numatoma, kad paramą gautų visi vartotojai – tiek perkantys elektrą iš visuomeninio, tiek iš nepriklausomų tiekėjų, tiek ir tie, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas. Bus kompensuojama tiek papildoma dedamoji prie persiuntimo kainos, tiek energijos tiekimo kaina.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Energetikos, Gamtinių dujų bei Elektros energetikos įstatymų pakeitimams: už balsavo 89 parlamentarai, o susilaikė 7. Pataisų priėmimas numatytas ketvirtadienį.

Kompensacijomis siekiama suvaldyti gamtinių dujų ir elektros kainų šoką buitiniams ir nebuitiniams vartotojams: elektros ir dujų kainų kompensavimui buitiniams vartotojams numatyta 570 mln. eurų, verslo įmonėms – dar 120 mln. eurų.

Valstybės kontrolė sako, kad šios išlaidos didins infliaciją, be to, jie paskirstomi vienodai visiems mokesčių mokėtojams, neatsižvelgiant į tai, kiek ir kokios energijos jie suvartoja. Lietuvos bankas kompensacijas vadina brangiomis ir socialiai mažai teisingomis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nare Laima Nagienė priekaištavo, kad kompensuojant išaugusias elektros ir dujų kainas, bus padedama visiems šalies gyventojams, nepriklausomai nuo jų pajamų dydžio ir suvartojamos elektros ar dujų kiekio.

Anot jos, elektros ir dujų kainas kompensuojant tik nepasiturintiems gyventojams, būtų daug sutaupyta. o tų lėšų būtų užtekę padengti biudžeto netektis, kurios atsirastų neapmokestinamas pajamas suvienodinus su minimalia alga.

„Galėjome pagalvoti apie kitą kompensavimo mechanizmą“, – reziumavo L.Nagienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius