Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komisija įvertins padėtį dėl planuojamo Astravo AE elektros boikoto

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija trečiadienį uždarame posėdyje aptars Baltijos šalių derybas dėl prekybos elektra su Baltarusija ir kitomis trečiosiomis šalimis, Lietuvai siekiant užkirsti kelią Astravo atominės elektrinės (AE) patekimui į šalies rinką.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar įdomu, ar yra politinis susitarimas, jeigu yra, koks jo turinys. Jeigu jau yra metodikos projektas, koks jos turinys ir ką galvoja reguliuotojai, matydami tą projektą?“, – BNS trečiadienį prieš posėdį sakė komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Pasak jo, Baltarusijai skelbiant apie Astravo AE projekto pažangą, parlamentarai domisi, atitinkamai, sprendimų progresu Baltijos šalyse.

„Noriu priminti tą laikinį kontekstą – jau turime beveik rugsėjo vidurį, o kokią informaciją gauname iš Baltarusijos, kad lapkričio mėnesį jau gali pasileisti energijos gamyba Astravo jėgainėje. Dėl to turime domėtis ir parlamentarai turi žinoti, o rutinine tvarka – atlikti parlamentinės kontrolės veiksmus“, – kalbėjo Seimo narys.

Komisijos posėdyje dalyvaus Energetikos ministerijos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT), valstybės valdomo energetikos holdingo „Epso-G“ arba jo antrinės įmonės, elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ atstovai.

„Kviečiamas ir politinis lygmuo, tai yra, energetikos ministras dėl politinių dalykų. Dėl (metodikos – BNS) projekto – įmonių atstovas, o dėl reguliuotojų, kurie turėtų uždėti paskutinį tašką, – reguliuotojo atstovas“, – paaiškino V.Podeyrs.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos perdavimo sistemos operatoriai jau pateikė šalių reguliuotojams naują trišalę metodiką, skirta prekybai elektra su trečiosiomis šalimis, pranešė Estijos bendrovė „Elering“. Latvijos AST taip pat skelbia pateikusi metodiką savo šalies reguliuotojai. Lietuvos „Litgrid“ antradienį patvirtino BNS, kad pateikė projektą VERT.

Estų operatorės teigimu, metodika bus naudojama apskaičiuojant pralaidumus prekybai su Rusija po to, kai bus įjungta Astravo AE. Tiesa, Estijos bendrovės pranešime nekalbama apie kilmės garantijų (sertifikatų) sistemą, kurios pageidauja Lietuva, siekianti, jog Astravo elektra į šalį nepatektų per Latviją.

„Elering“ antradienį komentavo BNS, kad kilmės garantijų sistema, pasak operatorės, nėra metodikos dalis, tačiau vis dėlto neabejotinai susijusi su bendru sutarimu nebepirkti elektros iš Baltarusijos ir šiuo metu dėl tos sistemos tebėra diskutuojama.

Latvija rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad ji sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo jėgainė. Lietuvoje šis Rygos sprendimas įvertintas kaip pažanga derybose ir solidarumo energetikoje pavyzdys.

Lietuva ir aktyviausia Astravo AE, statomos vos už kelių dešimčių kilometrų nuo Vilniaus, kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius