Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 28 /10:02

„Siemens“ teigia negavusi iš „Gazprom“ jokių pranešimų apie „Nord Stream“ turbinų gedimus

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ Vokietijos koncerną „Siemens Energy“ kaltina nevykdant dujotiekio „Nord Stream“ turbinų remonto, tuo tarpu „Siemens“ tvirtina negavusi jokių pranešimų apie kokius nors gedimus.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Siemens Energy“ trečiadienio vakare atmetė „Gazprom“ kaltinimus nevykdant sugedusių dujotiekio „Nord Stream“ turbinų remonto, skelbia „Deutsche Welle“.

„Šiuo metu neturime prieigos prie turbinų ir iki šiol negavome iš „Gazprom“ jokių pranešimų apie gedimus. Todėl turime daryti prielaidą, kad turbinos veikia įprastai“, – pareiškė vokiečių bendrovė.

„Planinė techninė priežiūra ir ateityje galės būti vykdoma be problemų“, – pažymėjo bendrovė specialiame pranešime spaudai ir priminė, jog Kanados vyriausybė jau sutiko, kad turbinos, kurių techninę priežiūrą bendrovė „Siemens Energy“ vykdo Monrealyje, galėtų būti gabenamos iš Kanados į Vokietiją.

„Gazprom“ trečiadienį smarkiai sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“, kuriuo dabar tiekiamas dujų kiekis atitinka tik maždaug 20 proc. jo pajėgumo.

„Gazprom“ aiškina, kad tiekimas sumažintas dėl „techninių priežasčių“

Rusijos dujų milžinė aiškina, kad tiekimą teko sumažinti, nes dėl „variklio techninės būklės“ reikėjo sustabdyti vieną iš dviejų tebeveikiančių dujotiekio dujų pumpavimo turbinų.

Vokietijos ekonomikos ministerija atmetė tokį paaiškinimą ir pareiškė, jog „nėra jokių techninių priežasčių, dėl kurių reikėtų mažinti tiekimą“, o vyriausybės atstovė spaudai Christiane Hoffmann tokius Maskvos veiksmus trečiadienį pavadino „jėgos demonstravimu“.

Tačiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog dėl apriboto tiekimo reikia kaltinti ES sankcijas.

„Techniniai pumpavimo pajėgumai yra sumažėję, labiau riboti. Kodėl? Nes Europos priimtos sankcijos labai smarkiai apsunkina techninių prietaisų priežiūros procesą“, – pareiškė jis.

„Gazprom“ buvo ir tebėra patikimas savo įsipareigojimų [vykdymo] garantas... bet jis negali garantuoti dujų pumpavimo, jei dėl Europos sankcijų negalima vykdyti importuotų prietaisų techninės priežiūros“, – pridūrė D.Peskovas.

Anot jo, tiekėjas yra „Gazprom“, o ne Kremlius, ir bendrovė tiekia tiek, kiek būtina ir kiek yra techniškai įmanoma.

„Gazprom“ duomenimis, kompresorių stotyje „Portovaja“ šiuo metu eksploatuojama tik viena iš šešių turbinų, o likusios yra „arba sugedusios, arba yra suėjęs jų [planinio] remonto terminas“.

Kad „Siemens Energy“ nevykdo sugedusių dujotiekio „Nord Stream“ turbinų variklių remonto darbų, trečiadienį televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Vitalijus Markelovas.

Berlynas nebetiki „Gazprom“

Berlyne techninės problemos, apie kurias kalba Maskva, vertinamos tik kaip dingstis sumažinti tiekimą.

Ch.Hoffmann aiškiai davė suprasti, jog Vokietija nebegali kliautis Rusija, kaip patikima dujų tiekėja.

Anot jos, vyriausybė ėmėsi daugybės priemonių, siekdama diversifikuoti energetikos infrastruktūrą ir mažinti dujų vartojimą ir nuosekliai rengia tolesnės priemonės.

Nėra aiškumo ir dėl tiekimo magistraliniu dujotiekiu „Transgas“ iš Ukrainos į Slovakiją ir Austriją.

Prie Ukrainos sienos esančiame Velke Kapušanų mieste, kuris yra dujotiekio Slovakijos dalies pradinis taškas, trečiadienį buvo pranešta apie 68,6 mln. kubinių metrų dujų perdavimą, nors dieną anksčiau šis rodiklis siekė 36,8 mln. kubinių metrų.

Tačiau Berlyne manoma, jog papildomų pajėgumų rezervavimas neįrodo, kad „Gazprom“ iš tiesų tieks daugiau dujų.

„Mums susidarė įspūdis, kad dujų tiekimo mažinimas arba galbūt epizodiškas mažinimas, o po to – didinimas yra [Rusijos] valdžios žaidimo dalis“, – pareiškė Ch.Hoffmann.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius