Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Solet Technics“ įrengė saulės elektrinę Nigerijoje, dairosi daugiau projektų Afrikoje

Nigerijoje Kvaros valstijos universiteto (Kwara State university) teritorijoje Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet Technics“ įrengė 100 kWp galios saulės elektrinę. Elektrinei įrengti skirta 189,5 tūkst. eurų. Tai pirmas bendrovės projektas Afrikoje, rašoma pranešime spaudai.
„Aeronamų“ stogas su „Solet“ saulės elementų jėgaine
„Aeronamų“ stogas su „Solet“ saulės elementų jėgaine / Bendrovės „Citus Construction“ nuotr.

Elektrinė pastatyta Klimato kaitos programos lėšomis, kurias administruoja Aplinko projektų valdymo agentūra (APVA), skyrusi 143,5 tūkst. eurų. Taip pat dalį pinigų, 46 tūkst. eurų, skyrė elektrinę pastačiusi bendrovė „Solet Technics“ kartu su partneriais.

Įrengtos saulės elektrinės energija bus naudojama Kvaros valstijos universitete. Anot „Solet Technics“ vadovo Andriaus Karazino, skaičiuojama, kad per metus elektrinė padės sumažinti apie 161,6 tūkst. tonų šiltnamio efektą sukeliančių CO₂ dujų, o per visą projekto laikotarpį galima tikėtis iki 3,2 mln. tonų CO₂ dujų sumažėjimo. Skaičiuojama, kad iš viso kasmet saulės jėgainė patenkins iki 10 % metinio elektros poreikio.

„Įrengta saulės elektrinė padės universitetui įgyvendinti jos mokymo, mokslinių tyrimų ir bendruomenės plėtros tikslus, taip pat padidins miestelio saugumą ir gyvenimo kokybę. Tikime, kad šios jėgainės įrengimas paskatins atsinaujinančių energijos šaltinių diegimo procesą visoje šalyje, taip pat sustiprins Lietuvos ir Nigerijos santykius. Įgijome labai naudingos abipusės patirties būsimiems tarptautiniams projektams Afrikos regione“, – pasakoja A.Karazinas.

Iki tol Kvaros valstybinio universiteto pagrindinis elektros šaltinis buvo dyzeliniai generatoriai, sunaudojantys bene 5 tūkstančius litrų dyzelino kiekvieną mėnesį. Anot A.Karazino, Nigerijoje dyzelinių generatorių emisijos yra didesnės negu mašinų ar autobusų ir kelia itin didelę riziką gamtai bei gyventojų sveikatai, nes turi daugiau nei 40 kenksmingų oro teršalų ir vėžį keliančių elementų. Todėl energetinės nepriklausomybės ir išmetamųjų dujų mažinimo klausimas pasitelkiant atsinaujinančius energijos šaltinius yra itin aktualus ir būtinas visoje Nigerijoje. Būtent šiems generatoriams pakeisti ir yra įrengta Klimato kaitos programos lėšomis finansuota 100 kWp saulės elektrinė.

A.Karazinas pasakoja, kad artimiausiu metu planuojama įrengti 300 kWp saulės elektrinę dar viename Nigerijos universitete. Kvietime ketina dalyvauti ir bendrovė „Solet Technics“.

Galimybę įrengti saulės modulius Kvaros valstijos universitete bendrovė „Solet Technics“ gavo sudalyvavusi APVA kvietime „Klimato kaitos švelninimo ir (ar) prisitaikymo prie klimato kaitos sprendimų ir technologijų diegimas besivystančiose šalyse perduodant Lietuvos patirtį“. „Solet Technics“ buvo atrinkta, kaip tinkama bendrovė projektui vykdyti.

Nuo veiklos pradžios „Solet Technics“ įrengė virš 10 MW galios elektrinių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Danijoje, Gruzijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Italijoje, Armėnijoje, Moldovoje bei minėtoje Nigerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius