Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stokholmo arbitražas baigia klausymus Vyriausybės ginče su „Gazprom“ dėl 1,4 mlrd. eurų

Stokholmo arbitražas, nagrinėjantis Lietuvos Vyriausybės ieškinį Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ dėl 1,4 mlrd. eurų kompensacijos už per brangiai pirktas dujas, ketvirtadienį turėtų baigti šalių klausymus. Posėdyje Paryžiuje dalyvauja ir energetikos ministras Rokas Masiulis.
Dujotiekio spaudimas
Dujotiekio spaudimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai BNS patvirtino jo patarėjas Mantas Dubauskas: „Ketvirtadienį išsakomos baigiamosios kalbos“.

Energetikos ministras sako, kas Lietuvos pozicija yra stipri.

„Arbitražo klausymai yra labai svarbus etapas ir abi pusės labai stipriai ruošėsi, mūsų teisininkai padarė labai daug namų darbų, vis dėlto suma didelė – 1,4 mlrd. eurų, ir nesąžiningai taikant dujų kainos formulę, mūsų vartotojai nukentėjo ir mes jų interesus giname ir tikimės apginti. Tikiuosi, kad mūsų pozicija pakankamai stipri“, – liepos 1-ąją Paryžiuje sakė R.Masiulis.

R.Masiulis tuomet sakė, kad sprendimas turėtų būti paskelbtas 2016 metų pirmąjį pusmetį. Anot jo, procesas užtruks ilgai, nes arbitrams reikia įvertinti daug informacijos, be to, jos gali būti paprašyta papildomai ateityje.

Lietuva 2012 metų spalį kreipėsi į Stokholmo arbitražą dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos, kuri susidarė dėl 2004-2012 metais „Gazprom“ Lietuvai per brangiai tiektų dujų, grąžinimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovą teigė, kad arbitražui priėmus Lietuvai palankų sprendimą, iš „Gazprom“ gauta kompensacija būtų atiduota šalies vartotojams. Vis dėlto nebuvo konkretumo, kaip pinigai juos pasiektų. Taip pat neatmetama, kad lėšos galėtų būti skirtos visuomenei svarbiems dujų infrastruktūros projektams.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Kai kurie BNS kalbinti analitikai tuomet teigė, kad Vyriausybės noras parodyti „Gazprom“, jog pinigai už permokėtas dujas bus grąžinti galutiniams vartotojams, yra geras sprendimas ir gali pasitarnauti jai arbitražo byloje.

Pernai gegužę, bendrovei „Lietuvos dujos“ pagrasinus nauju arbitražu, „Gazprom“ maždaug 20 proc. sumažino dujų kainą įmonei, kuri tiekė dujas visiems gyventojams ir daliai komercinių vartotojų. Kaina buvo sumažinta už dujas, tiektas bei tiekiamas 2013-2015 metais.

Nustatė, kad galėjo piktnaudžiauti

Europos Komisija, baigusi 3 metus trukusį tyrimą dėl „Gazprom“ galimo piktnaudžiavimo monopoline padėtimi kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, šių metų balandį pareiškė, kad koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti padėtimi.

Balandžio pradžioje „Gazprom“ atsiėmė ieškinį prieš Lietuvą Jungtinių Tautų UNCITRAL arbitraže dėl ES trečiojo energetikos paketo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius