Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 22 /14:38

Stokholmo arbitražas: Lietuva iš „Gazprom“ neatgaus 1,4 mlrd. eurų permokos

Lietuvos ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ ginčą dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos už Lietuvai tiektas dujas nagrinėjęs Stokholmo arbitražas neįžvelgė Rusijos bendrovės kaltės. Tad Lietuva faktiškai pralaimėjo bylą, kuriai išleido 9 milijonus eurų. Tačiau energetikos ministras Rokas Masiulis mano, kad koncernas dėl to turėjo sumažinti dujų kainą.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Stokholmo arbitražas neįžvelgė Rusijos koncerno pažeidimų“, – trečiadienį žurnalistams sakė R.Masiulis. Anot jo, Lietuvą sprendimas nuvylė, o arbitražo išlaidos padalintos abiem šalims – po pusę milijono eurų.

Vyriausybė 2012 metų spalį kreipėsi į Stokholmo arbitražą dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos, kuri susidarė dėl 2004-2012 metais „Gazprom“ Lietuvai per brangiai tiektų dujų, grąžinimo.

Džiaugiasi tik brangūs teisininkai ir ekspertai

Lietuva vien tik ekspertų, teisininkų konsultacijoms bylinėjantis su „Gazprom“ išleido 9 mln. eurų. Lietuvos vyriausybę konsultavo kai kurios didžiosios mūsų šalies teisininkų agentūros, taip pat ir užsienio brangiai apmokami ekspertai.

Stokholmo arbitražas ketverius metus nagrinėjo bylą, kurioje Lietuva skundėsi dėl dujų koncerno „Gazprom“ taikytos neteisingos dujų kainos. Visą šų laiką Energetikos ministerija mokėjo dideles sumas teisininkams.

Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas 15min neseniai pripažino, kad beveik visas ministerijos išlaidas ekspertams sudarė atlygis teisininkams už paslaugas Lietuvos arbitraže su „Gazprom“.

Nors arbitražo sprendime teigiama, kad „Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijas, turėjo interesų konfliktą, tačiau dėl „Lietuvos dujų“ akcijų pirkimo sutarties abstrakčių sąlygų sudėtinga įrodyti konkretų sutarties pažeidimą.

Ministras savo klaidų nemato

Net ir po nesėkmės arbitraže energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad eita teisingu keliu.

„Arbitražas vainikavo ilgą ir sunkią kovą su Rusijos milžinu. Išvados patvirtino, kad ėjome teisingu keliu: „Gazprom“ turėjo interesų konfliktą, kurio nebeliko, kai įgyvendinome ES Trečiąjį energetikos paketą“, – pranešime spaudai teigia ministras.

Jis sako, kad laimėjimai yra kiti: „Gazprom“ buvo priverstas sumažinti dujų kainą, todėl vartotojai iškart sutaupė po daugiau nei 100 mln. eurų per metus.

Ieškinį Stokholmo arbitražui dėl koncerno „Gazprom“ taikytos neteisingos gamtinių dujų kainos Lietuva pateikė 2012 metais. 2004 metais įsigydamas dalį bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų Rusijos koncernas „Gazprom“ privatizavimo sutartimi įsipareigojo tiekti Lietuvai dujas už teisingą kainą, atsižvelgiant į energetinių išteklių rinką Lietuvoje bei alternatyvaus kuro kainų dinamiką.

Tačiau nuo to laiko dujų kainos formulė buvo ne kartą keičiama. Dėl to dujų kaina vartotojams dramatiškai išaugo. Be to, 2010 metų pabaigoje „Gazprom“ pareiškė, kad dujų kaina bus sumažinta Estijai ir Latvijai, bet ne Lietuvai, nes pastaroji įgyvendina ES Trečiąjį energetikos paketą.

Arbitražo išlaidos abiem pusėms padalintos po lygiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius