Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Sumažėjus Irano eksportui, naftos rinkos laukia „svarbus laikotarpis“

Pasaulinės naftos gavybos apimtys rugpjūtį pasiekė rekordą – 100 mln. barelių per dieną, bet situacija rinkoje gali keistis ir kainos gali kilti sumažėjus eksportui iš Irano ir Venesuelos, ketvirtadienį teigė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

„Mes žengiame į labai svarbų laikotarpį naftos rinkoje“, – kas mėnesį publikuojamoje ataskaitoje rašo TEA.

Gavybos apimčių rekordas praėjusį mėnesį pasiektas dėl to, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) savo gavybos apimtis padidino iki aukščiausio taško per pastaruosius devynerius mėnesius – virš 32 mln. barelių per dieną,

Organizacija birželį susitarė padidinti gavybą, kad sulaikytų sparčiai augusias „juodojo aukso“ kainas. Ši taktika suveikė – pastaraisiais mėnesiais naftos barelio kaina patogiai svyruoja 70-80 JAV dolerių diapazone.

Pasak TEA, naftos gavybos apimčių atsigavimas Libijoje, netoli rekordo esanti gavyba Irake ir padidėjęs eksportas iš Nigerijos bei faktinės OPEC lyderės Saudo Arabijos kol kas sugebėjo atsverti įtaką, kurią rinkai daro krizės Venesueloje ir Irane.

Tačiau ekonominė krizė Venesueloje nerodo jokių pabaigos ženklų, o naujos JAV sankcijos Irano energetikos sektoriui įsigalioja lapkričio 4 dieną, todėl norint atsverti neigiamą šių faktorių įtaką rinkai, kitiems naftos eksportuotojams gali tekti didinti gavybą dar labiau.

„Situacija Venesueloje gali pablogėti dar labiau, neramumai gali sugrįžti į Libija, o 53 dienos iki lapkričio 4-osios atskleis dar daugiau sprendimų, kuriuos dėl Irano naftos pirkimo priims valstybės ir įmonės“, – sako TEA.

Artėjančios sankcijos Iranui

OPEC nario Irano naftos gavybos apimtys rugpjūtį krito iki žemiausio lygio nuo 2016-ųjų liepos, praneša TEA, „vis daugiau pirkėjų atsiribojant nuo Teherano prieš JAV sankcijų įvedimą“.

Pagrindiniai importuotojai jau sumažino Irano naftos pirkimų apimtis, o kitos šalys iki lapkričio turėtų pasielgti panašiai.

„Nors Irano eksportas nuo gegužės jau nukrito beveik 500 tūkst. barelių per dieną, eksportas iš Irako ir Saudo Arabijos ūgtelėjo atitinkamai po 200 tūkst. ir 60 tūkst. barelių per dieną“, –pabrėžia agentūra.

Tuo tarpu naftos gavyba Venesueloje rugpjūtį nukrito iki 1,24 mln. barelių per dieną bei kristi turėtų ir toliau. TEA prognozuoja, kad Karakasas 2018-ųjų pabaigoje išgaus vos 1 mln. barelių per dieną.

OPEC jau anksčiau perspėjo Venesuelą, kad šalies naftos gavybos apimtys yra žemiausios per pastaruosius tris dešimtmečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius