Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suskystintų gamtinių dujų terminalui pristatytas pirmas komercinis dujų krovinys

Gruodžio 3-ąją oficialiai darbą pradėjęs SGD terminalas sulaukė pirmojo komercinio dujų krovinio. Maždaug 144 tūkst. kubinių metrų dujų į Klaipėdos uostą atplukdė laivas „Arctic Aurora“.
Dujovežis „Arctic Aurora“
Dujovežis „Arctic Aurora“ / L. Sėlenienės nuotr.

288 metrų ilgio laivas į Klaipėdos uostą įplaukė antradienio rytą. Prisišvartavus prie SGD terminalo platformos į laivą-saugyklą „Incependence“ bus išpumpuotos iš Norvegijos kompanijos „Statoil“ įsigytos dujos.

Planuojama, kad krovinys bus išdujintas iki metų pabaigos, o sausio 1-ąją, perduotas į dujotiekį, pasieks ir vartotojus. 

Laive-saugykloje „Independence“ kartą jau  buvo išdujinta 107 tūkst. kub. metrų dujų krovinio. Tiesa, jis buvo tik bandomasis, atgabentas jau kitą dieną po „Independence“ atplaukimo į Klaipėdos uostą. Dujomis buvo išbandomi laivo įrenginiai.

Kad SGD terminalas galėtų sklandžiai dirbti, kasmet jį būtina aprūpinti bent 540 mln. kubinių metrų dujomis. Tokį jų kiekį per terminalą iš bendrovės „Statoil“ įsipareigojo pirkti Lietuvos dujų prekybos įmonės „Litgas“. Nuolatinį dujų srautą užtikrins kas porą mėnesių į Klaipėdos uostą atplaukiantys dujovežiai.

Jais atgabentos dujos iki pavasario į bendrą sistemą bus tiekiamos laikinuoju vamzdžiu, nutiestu palei marių dugną. Balandį, tikimasi, bus pradėtas eksploatuoti nuolatinis dujotiekis, šiuo metu tiesiamas kelių dešimčių metrų gylyje po žeme.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius