-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarija uždarė vieną iš keturių atominių elektrinių

Šveicarijoje penktadienį po 47 eksploatacijos metų buvo uždaryta viena iš keturių šalyje esančių atominių elektrinių, šaliai pradėjus laipsniško atominės energijos atsisakymo procesą.
Šveicarija
Šveicarija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas paspausti „išjungimo“ mygtuką senėjančioje Miuhlebergo atominėje elektrinėje vakarų Šveicarijoje priimtas dėl brangstančių išlaikymo kaštų.

Išjungus minėtą elektrinę, Šveicarijoje dar liks trys veikiančios atominės elektrinės.

„Tai yra pirmas kartas, kai Šveicarijoje buvo išjungtas reaktorius“, – sakoma Šveicarijos energetikos įmonės BKW, valdančios elektrinę, pranešime.

Jėgainė buvo oficialiai uždaryta 14.30 Lietuvos laiku, o lemiamas mygtuko paspaudimas buvo tiesiogiai transliuojama per televiziją.

Visgi manoma, kad visas eksploatavimo nutraukimo procesas užtruks apie 15 metų.

„Tai tikrai yra istorinė diena“, – kiek anksčiau šią savaitę visuomeniniam transliuotojui RTS pareiškė Šveicarijos aplinkos ministrė Simonetta Sommaruga.

„Miuhlebergo atominės elektrinės sustabdymas suteikia galimybių plėtoti hidraulinę ir saulės energiją“, – pridūrė ji.

Prie Miuhlebergo elektrinės ne kartą vyko procesai, kadangi Šveicarijoje vyksta intensyvios diskusijos apie branduolinę saugą, kurios sustiprėjo po 2011 metais įvykusios Fukušimos branduolinės katastrofos Japonijoje.

Po pastarojo įvykio Šveicarija paskelbė planuojanti nutraukti branduolinės energijos gamybą ir uždaryti keturias savo jėgaines, tačiau tikslus grafikas nėra nustatytas.

2013 metų pradžioje Miuhlebergo atominės elektrinės licencija buvo pratęsta neribotam laikui, tačiau vos po kelių mėnesių operatorė paskelbė apie planus ją uždaryti.

Visgi sprendimas uždaryti elektrinę, gaminusią maždaug 5 proc. Šveicarijos sunaudojamos energijos, nebuvo politiškai motyvuotas, teigė BKW.

„Tai buvo verslo sprendimas“, – paaiškino bendrovė.

„Jei būtume norėję ir toliau eksploatuoti jėgainę, būtume priversti daryti dideles investuoti, kad galėtume įvykdyti Šveicarijos branduolinės saugos inspekcijos (ENSI) nustatytus techninius reikalavimus“, – paaiškino BKW.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius