Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikuolis S.Dailidė: šeima – ne priežastis apsikrauti nereikalingais daiktais

Jau daugiau nei dešimt metų sveiką gyvenimo būdą praktikuojantis Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė seniai suprato, kas gyvenime jam teikia daugiausia džiaugsmo.
Simonas ir Aistė savo vasaros namelyje ant vandens
Simonas ir Aistė savo vasaros namelyje ant vandens / Asmeninė nuotr.

Keliauti dviračiu, būti gamtoje ir mėgautis visais jos suteikiamais privalumais patinka ne tik jam, bet ir žmonai Aistei. „Tikiu, kad mūsų gyvenimo būdas ir prioritetai nepasikeis ir pagausėjus šeimai“, – sakė S.Dailidė, prieš keletą mėnesių susilaukęs dvynukių.

Dviračiu – į Palangą ir į Paryžių

Vilniuje gyvenantį Simoną daugelis pažįsta kaip aktyvų žmogų, organizuojantį festivalį „Varom“, keliones dviračiais, taip pat blaivų ir sveiką gyvenimo būdą skatinančias stovyklas jaunimui. Jis pats sveikuoliškais dalykais susidomėjo paauglystėje – ši veikla jam padėjo įveikti ir priklausomybę bei iš esmės pakeisti gyvenimo būdą. Šiuo metu tvarus ir sveikas požiūris į gyvenimą – jo profesija: Simonas sėkmingai vadovauja Lietuvos sveikuolių sąjungai.

Panašios vertybės svarbios ir jo žmonai – profesionaliai muzikantei Aistei. Beje, norėdamas aplankyti Paryžiuje tuomet studijavusią mylimąją Simonas leidosi į pirmąją ilgą kelionę dviračiu: iš Vilniaus į Prancūzijos sostinę jis nukeliavo per 20 dienų. Čia jai ir pasipiršo.

Po šios kelionės jis kasmet kartu su bendraminčiais mina pedalus iš Vilniaus į Palangą. Trumpesnius dviračių žygius organizuoja ir kitais maršrutais.

Be to, tvarumo idėjų vedamas jis Vilniuje pasistatė ir namelį ant vandens. Virš Neries įrengtas būstas – vasaros tipo, tad pora jame negyvena nuolat.

„Jame nėra didelio elektros pajėgumo – tik 12 voltų akumuliatorius, įkraunamas nuo ant namelio esančios saulės elektrinės. Energijos viskam užtenka, juolab kad stengiamės nenaudoti daug elektrinių prietaisų. Pvz., vietoje lempų vakarais dažnai degame žvakes – taip ir romantiškiau, ir taupiau“, – pasakojo pašnekovas.

Jis pasakojo besidomintis ir elektros energijos tiekimo naujovėmis – į žygius dviračiais vežasi saulės bateriją.

Asmeninė nuotr./Simonas Dailidė viename iš savo žygių
Asmeninė nuotr./Simonas Dailidė viename iš savo žygių

„Dažniausiai iškeliaujame savaitei. Aš visada vežuosi nemažai elektrinės įrangos (kamerą, droną, telefonus). Miegoti galiu bet kur – miegmaišyje ant žemės, hamake, nebūtina net palapinė. Tačiau nejuokaudamas galiu pasakyti, kad visiškai likti be elektros negalėčiau net ir atokiausioje vietoje. Todėl tempiu tuos papildomus 1,5–2 kg (maždaug tiek sveria mobili saulės baterija – 15min past.) ant nugaros. Kad, turėdamas saulės bateriją, viską galėčiau patogiai pasikrauti“, – prisipažino S.Dailidė.

Visiškai likti be elektros negalėčiau net ir atokiausioje vietoje. Todėl tempiu tuos papildomus 1,5–2 kg.

Technologijų pliusai ir minusai

Pasak pašnekovo, stebėdamas save ir savo poreikius jis pastebi, jog per pastaruosius dešimt metų netikėtai sau tapo labai priklausomas nuo daiktų ir jų teikiamo komforto. „Dabar keliauju po Dzūkiją dviračiu – ten pat ėjau į žygius ir prieš dešimt metų. Lygindamas aną kartą ir dabartinį, matau, kad apsikroviau daiktais. Tuomet, norėdamas padaryti gerą kadrą, lipdavau į medį ir fotografuodavau iš jo. Dabar – pakeliu droną. Viena vertus, tai palengvina gyvenimą, kita vertus, mažina kūrybiškumą. Juk įlipęs į medį aš turėdavau progą pasižvalgyti ir surasti įdomesnį kampą nuotraukai“, – sakė S.Dailidė.

Kalbėdamas apie technologas, kurių per pastarąjį dešimtmetį mūsų visų gyvenimuose smarkiai padaugėjo, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas taip pat įžvelgė dvi puses. „Dabar vietoje įprastų žemėlapių, dauguma naudojame išmaniuosius įrenginius – laikrodžius ar pan. Dėl to dabar suplanavę ir įveikę numatytą maršrutą juo galime pasidalinti socialiniuose tinkluose su kitais ir taip įkvėpti žmones daugiau judėti. Vis dėlto, tyrimai rodo, kad, deja, bet kol kas technologijos ir išmanūs elektroniniai prietaisai mus labiau prikausto, o ne skatina judėti…“ – apgailestavo pašnekovas.

Prioritetas – ekologija

Jo paties gyvenime šie metai atnešė ypatingų pokyčių. Kartu su Aiste jie sulaukė dvynukių. Mažylėms dar tik keli mėnesiai, tačiau S.Dailidė sako jau pajutęs, jog didesnė šeima diktuoja ir truputį kitokius poreikius. Tiesa, naujais daiktais apsikrauti jie neskuba.

„Mes abu su Aiste neturime daug poreikių. Virdulys, elektrinė viryklė, skalbimo mašina – tokius buities prietaisus turėjome ir nieko daugiau, atrodo, netrūko. Kai pasižiūriu aplinkui, matau, kad žmonės turi labai daug keistų (man) prietaisų, kuriuos net nežinia ar naudoja, – savo nuomone pasidalino pašnekovas. – Manau, žmones labai daug veikia reklamos. Mūsų kol kas ne: neturime nei kavos aparato, nei indaplovės, nei siurblio roboto, nei džiovyklės. Apie robotą, tiesa, svarstėme.“

Kalbant apie elektrinius prietaisus ir elektros naudojimą buityje, vis dar esame minimalistai.

Taupymas – sąmoningas veiksmas

Svarstydamas apie ateitį, kai dukrytės paaugs, S.Dailidė neabejojo, kad svarbiausios vertybės nesikeis. „Mums svarbiausia – ekologija. Stengiamės neapsikrauti nereikalingais daiktais. Todėl atsisakome visokių gyvenimą galbūt ir palengvinančių, bet aplinkai nedraugiškų įrenginių“, – kalbėjo S.Dailidė.

Jis prisipažino, sąmoningai ieškantis būdų, kaip gyventi kuo taupiau. „Laimei, manęs neveikia reklama, man nėra svarbu įsigyti vis naujesnį telefoną, televizoriaus namelyje iš viso neturime“, – savo mintimis pasidalino pašnekovas.

Prakalbus apie elektros taupymą, jis paminėjo visiems gerai žinomus dalykus: „Svarbiausia – neužmiršti išjungti visų prietaisų, lempų, kai palieki namus arba jie pasikrauna. Kai apsileidžiame, apie taupumą primena išaugusi sąskaita už elektrą – tada vėl prisimeni, ką reikia daryti“, – paprastas tiesas priminė S.Dailidė.


Šiuo metu Lietuvoje vyksta elektros rinkos liberalizacija, kurios metu vartotojai turi pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Išsiaiškinti, koks tiekėjas ir jo siūlomas planas geriausiai atitinka lūkesčius, bei sužinoti visą aktualiausią informaciją apie pokyčius elektros rinkoje galima užsukus į interneto svetainę Pasirinkitetiekėją.lt

Svarbiausia informacija apie tai pateikiama ir infografike:

Suprasti akimirksniu: kas yra elektros rinkos dereguliacija?

  • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.
  • Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
  • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai. Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus privalo pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000-5000 kWh. Tačiau sudaryti sutartį su norimu tiekėju gali ne tik jie, bet ir tie vartotojai, kurie patenka į trečiąjį etapą.
  • Savo, kaip nepriklausomo elektros tiekėjo, paslaugas vartotojams šiuo metu siūlo 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono elektra“.
  • Visą aktualiausią informaciją apie Lietuvoje vykstantį elektros rinkos liberalizacijos procesą galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius