Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA: jūros vėjas gali tapti didžiausiu Europos elektros šaltiniu

Jūros vėjas gali tapti didžiausiu Europos elektros energijos šaltiniu, o jūros vėjo energijos gamybos pajėgumai visame pasaulyje iki 2040 metų turėtų padidėti net 15 kartų, penktadienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Saulėlydis Palangoje
Jūra / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl mažėjančių sąnaudų, skatinamosios vyriausybių politikos ir technologijų proveržių į šių pajėgumų didinimą gali būti investuota net 1 trln. JAV dolerių (900 mlrd. eurų), pažymima TEA parengtame metiniame šio švarios energijos šaltinio vertinime.

Vykstant perėjimui prie didesnio vėjo energijos gamybos, turėtų pirmauti Europos Sąjunga ir Kinija. Vien Europoje jūros vėjo energijos gamybos pajėgumas iki 2040 metų turėtų padidėti nuo 20 iki 130 gigavatų. Atliekant šiuos skaičiavimus, buvo remtasi dabartine politika ir kainomis.

Tačiau TEA prognozuoja, jog ES pajėgumas galėtų padidėti iki 180 gigavatų, jeigu valstybės narės pasiektų savo anglies dioksido poveikio neutralumo tikslus.

Kinijos pajėgumas iki 2040 metų, kaip prognozuojama, padidės nuo dabartinių 4 gigavatų iki 110 gigavatų. Be to, Kinija aplenks Didžiąją Britaniją ir pirmaus pasaulyje pagal jūrinių vėjo turbinų skaičių.

Jūros vėjo jėgainėms šiuo metu tenka tik 0,3 proc. pasaulio energijos gamybos, tačiau TEA prognozuoja, jog tai palaipsniui pasikeis.

Agentūra taip pat teigia, jog energetikos bendrovėms reikia kurti didesnes ir veiksmingesnes turbinas, kurios jūros vėjui, kaip energijos šaltiniui, leistų konkuruoti su gamtinėmis dujomis ir sausumos vėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius