Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA ragina Rusiją didinti dujų tiekimą Europai

Pasaulyje dėl ribotos pasiūlos sparčiai kylant dujų kainoms, Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) šią savaitę paragino Rusiją artėjant žiemai, kai paklausa paprastai yra didesnė, padidinti dujų tiekimą Europai.
Dujos
Dujos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Rusija Dujos

„Rusija galėtų padaryti daugiau, kad Europoje būtų užtikrintas didesnis dujų prieinamumas, o saugyklos, rengiantis artėjančiai žiemai, būtų užpildytos iki tinkamų lygių“, – rašoma TEA paskelbtame pranešime.

Labiau atsukusi dujų čiaupą, „Rusija galėtų pabrėžti, kad yra patikima Europos rinkos tiekėja“, pridūrė agentūra.

Didesnė paklausa, kurią šiemet, be kita ko, lėmė ir dideli šalčiai, ir dideli karščiai, taip pat tiekimo apribojimai, atsiradę dėl „įvairių neplanuotų tiekimo sutrikimų ir vėlavimų visame pasaulyje, taip pat dėl techninės priežiūros darbų, kurie buvo atidėti 2020 metais“, paskatino dujų kainų kilimą, pažymėjo TEA.

Pasak agentūros, elektros kainos Vokietijoje ir Ispanijoje pastarosiomis savaitėmis „maždaug tris ar keturis kartus viršijo 2019 ir 2020 metų vidurkius“ ir tai iš dalies lėmė didesnės dujų kainos.

Tačiau Maskva yra aiškiai davusi suprasti, kad daugiau dujų bus pradėta tiekti po to, kai bus įjungtas prieštaringai vertinamas dujotiekis į Vokietiją „Nord Stream 2“.

„Nėra jokių abejonių, kad greičiausias įmanomas „Nord Stream 2“ įjungimas didžiąja dalimi subalansuos gamtinių dujų kainų parametrus Europoje“, – šią savaitę pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dujotiekio tiesimas buvo užbaigtas šį mėnesį, nors jam prieštaravo Vokietijos rytinės Europos Sąjungos (ES) ir NATO sąjungininkės, kaip antai Baltijos šalys, Lenkija ir Jungtinės Valstijos, kurios teigia, jog dėl šio dujotiekio Maskva įgyja per didelę Europos energijos tiekimo kontrolę.

Vašingtono Valstybės departamentas dujotiekį „Nord Stream 2“ yra pavadinęs „Rusijos geopolitiniu projektu, kuris yra nenaudingas Europai“.

O Ukraina, kurios konfliktas su Rusija tęsiasi nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, yra įspėjusi Europą, kad Maskva šį dujotiekį gali naudoti kaip „pavojingą geopolitinį ginklą“.

Visgi Jungtinės Valstijos, siekdamos gerinti transatlantinius santykius, anksčiau šiais metais atšaukė sankcijas, kurias šiam projektui buvo nustatęs buvęs prezidentas Donaldas Trumpas.

Tačiau tam, kad būtų galima pradėti eksploatuoti šį dujotiekį, jam vis dar reikia atitinkamos Vokietijos reguliavimo institucijos leidimo. Savo analizę, kuriai gali prireikti ne vieno mėnesio, turėtų atlikti ir Europos Komisija

„Nord Stream 2“ nėra Europos bendro intereso projektas“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Komisijos atstovas spaudai.

Briuselio „tikslas yra užtikrinti, kad „Nord Stream 2“ veikla būtų skaidri ir nediskriminuojanti ... ir atitiktų tarptautinius bei Europos energetikos įstatymus“, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius