Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA: Rusijos veiksmai lems dujų vartojimo mažėjimą ateinančiais metais

Šiais metais dujų suvartojimas sumenks išaugus kainoms ir Rusijai mažinant tiekimą į Europą, o ateinančiais metais vartojimas augs tik nedideliu tempu, vartotojams pereinant prie alternatyvių energijos šaltinių, antradienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Dujos
Dujos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Rusija Dujos

Savo naujausioje ketvirtinėje ataskaitoje, kurioje apžvelgiama padėtis dujų rinkoje, agentūra sumažino pasaulinės dujų paklausos prognozę daugiau nei per pusę.

Skaičiuojam, kad iki 2025 metų dujų vartojimas padidės vos 3,4 proc. – 140 mlrd. kubinių metrų, palyginti su 2021 metų lygiu.

2021 metais prieaugis siekė 175 mlrd. kubinių metrų dujų.

„Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmės pasaulinėms dujų kainoms ir įtampai tiekimo grandinėse, taip pat pasekmės ilgalaikėms ekonomikos perspektyvoms keičia gamtinių dujų perspektyvas“, – teigia TEA.

„Šiandien rekordinės kainos ir tiekimo sutrikimai kenkia gamtinių dujų, kaip patikimo ir įperkamo energijos šaltinio, reputacijai, todėl kyla neapibrėžtumas dėl jų naudojimo perspektyvų, ypač besivystančiose šalyse, kuriose, kaip buvo tikimasi, dujų vaidmuo turėjo stiprėti tenkinant didėjantį energijos poreikį ir siekiant energinio perėjimo tikslų“, – pažymėjo agentūra.

Rusija sumažinus tiekimą Europai, o Europos šalims įsipareigojus mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, šių pokyčių poveikis greitai išplito visame pasaulyje.

Europos šalys mėgina kompensuoti rusiškų dujų tiekimo stygių importuodamos daugiau suskystintųjų gamtinių dujų (SGD), gabenamų tanklaiviais, o tai, anot TEA, stiprina įtampą tiekimo grandinėse ir kenkia paklausai kitose rinkose.

Organizacija perspėjo, kad grumtynės dėl SGD gali ne tik lemti ekonominę žalą į kainų pokyčius jautriau reaguojantiems importuotojams, bet ir padidinti kainas ir taip prisidėti prie papildomų pajamų Rusijai.

„Atsižvelgiant į tai, paspartintas rusiškų dujų atsisakymas pirmiausia turėtų būti skirtas dujų paklausos mažinimui ir šalyje gaminamų mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių dujų, tokių kaip biodujos, biometanas ir žalias vandenilis, apimčių didinimui“, – teigė TEA.

TEA, konsultuojanti energiją importuojančias šalis, savo naujoje prognozėje teigė, kad tik penktadalį numatomo dujų suvartojimo sumažėjimo bus galima priskirti planuojam efektyvumo padidėjimui ir dujų pakeitimui atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius