Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA: skubiai prireikus naftos, pasaulis gali pasikliauti OPEC gavybos pajėgumų atsarga

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalims mažinant gavybą, kaupiasi gavybos pajėgumų atsarga, kuri galėtų būti panaudota, jeigu, staiga sumažėjus gavybai krizės krečiamoje Venesueloje, sutriktų „juodojo aukso“ tiekimas, penktadienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Venesuela OPEC Nafta

Venesueloje praėjusią savaitę įvykęs elektros tiekimo sutrikimas net savaitei paralyžiavo beveik visą šalį ir parodė, koks nepatikimas yra šalies elektros energijos tinklas. Taip pat kilo klausimų, ar Venesuela yra pajėgi toliau išgauti ir eksportuoti naftą.

Paryžiuje įsikūrusi TEA savo naujausioje mėnesio ataskaitoje pažymėjo, kad elektros tiekimo sutrikimai Venesueloje gerokai sutrikdė Venesuelos naftos pramonės veikimą, ir įspėjo, jog tuo atveju, jeigu „gavyba šioje šalyje toliau sparčiai mažės, tai gali sukelti problemų naftos rinkai“.

Naftos gavyba Venesueloje jau seniai mažėja, nes šalies valdžia daug metų nepakankamai investavo į šį sektorių ir netinkamai jį valdė. Dabar gi šalies naftos eksportą papildomai mažina JAV sugriežtintos sankcijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba Venesueloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba Venesueloje

Tačiau TEA taip pat pažymėjo, jog dabartinis Venesuelos naftos gavybos lygis – apie 1,2 mln. barelių per dieną – atitinka gavybos sumažinimo kvotas, kurias yra suderinusios OPEC valstybės narės ir karteliui nepriklausančios šalys, įskaitant Rusiją, kurios kartu dažnai vadinamos OPEC+ grupe.

Organizacijos ataskaitoje pažymima, jog bendri atsarginiai OPEC šalių gavybos pajėgumai sudaro apie 2,8 mln. barelių per dieną ir didžioji dalis naftos, kuri gali būti išgauta juos panaudojant, savo kokybe yra panaši į išgaunamąją Venesueloje, o tai reiškia, kad naftos perdirbimo gamyklos tokią naftą gali naudoti beveik arba visai nekeisdamos jos savybių.

„Taigi, jeigu smarkiai sumažėtų tiekimas iš Venesuelos, teoriškai būtų priemonių naftos rinkoje išvengti rimtų sutrikimų“, – pažymėjo TEA ir pridūrė, jog „gamybos mažinimas padidino atsarginių pajėgumų rezervą“.

Naftą vartojančias šalis energetikos klausimais konsultuojanti agentūra pareiškė, jog OPEC+ šalių pastangos mažinti gavybą pradeda duoti rezultatų, nes Saudo Arabija ir jos Persijos įlankos sąjungininkai savo gavybą sumažino labiau negu žadėjo.

Siekdamos sustabdyti dėl gavybos pertekliaus 2014 metais prasidėjusį naftos kainų smukimą ir paskatinti „juodojo aukso“ brangimą, OPEC+ šalys nuo 2016 metų jau ne kartą buvo sutarusios riboti gavybą. 2018 metų pabaigoje naftos kainoms vėl pradėjus svyruoti, OPEC+ sutarė 2019 metų pirmąjį pusmetį bendrą gavybą sumažinti 1,2 barelių per dieną.

TEA skaičiavimais, OPEC+ gavyba 0,24 mln. barelių per dieną viršija 44,3 mln. barelių per dieną tikslą, o nustatyti gavybos mažinimo tikslai buvo įgyvendinti 80 procentų.

„OPEC savo įsipareigojimus įvykdė net 94 proc., o ne OPEC šalys – tik 51 procentu“, – pareiškė TEA ir pridūrė, jog didžioji naftos gamintoja Rusija ir toliau laipsniškai mažina savo gavybą.

„Jei gamintojai laikysis savo pažadų, paklausos ir pasiūlos pusiausvyra rinkoje galėtų būti atkurta jau šių metų antrąjį ketvirtį“, – nurodė TEA.

Organizacija nepakeitė pasiūlos iš ne OPEC šalių prognozės, kuri šiais metais, TEA skaičiavimais, padidės 1,7 mln. barelių per dieną – nuo, patikslintais duomenimis, 62,7 mln. barelių per dieną 2018 metais iki 64,4 mln. barelių per dieną

Nebuvo pakeista ir prognozė, kad naftos paklausa pasaulyje 2019 metais padidės 1,4 mln. barelių per dieną iki vidutiniškai 100,6 mln. barelių per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius