-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atvėrė kelią Ignalinos AE įsirengti saulės elektrinę

Visagino savivaldybė privalo iš naujo išnagrinėti nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) prašymą suformuoti sklypą jos saulės elektrinei įrengti, galutinai nusprendė teismas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) lapkričio 23 dieną atmetė savivaldybės skundą ir paliko galioti jėgainei palankią Regionų apygardos administracinio teismo Panevėžio rūmų pernai spalį priimtą nutartį – teismas savivaldybę įpareigojo suformuoti jėgainei reikalinga sklypą.

„Atsisakymas organizuoti žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projektą remiantis ta aplinkybe, jog planuojama organizuoti pramonės parko steigimą, net tik kad nebuvo įrodytas, bet ir nebuvo paremtas konkrečia teisės norma, todėl tokio pobūdžio teisės aktas paneigtas visiškai teisėtai“, – rašoma LVAT sprendime.

Ginčas tarp Visagino savivaldybės ir netoli esančios jėgainės kilo po to, kai IAE miesto valdžios paprašė suformuoti sklypą, kuriame taupyti siekianti jėgainė planavo įsirengti 10 megavatų galios saulės elektrinę, tačiau savivaldybė atsisakė tai daryti teigdama, kad toje vietoje ji planuoja steigti pramonės parką.

Jėgainės atstovai teismui nurodė, kad saulės elektrinę jie planavo įrengti sanitarinės apsaugos zonoje, šalia IAE antrojo energijos bloko, labai mažo aktyvumo kietųjų radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto branduolinio kuro saugyklų.

Tuo metu valdžios atstovai savo sprendimą aiškino tuo, kad Visaginas nori vystyti pramonę, su technologijomis ir energetika susijusį verslą, todėl toje vietoje norima įkurti pramonės parką.

Regionų apygardos administracinis teismas 2021 metų spalį panaikino tokį miesto valdžios sprendimą ir įpareigojo ją iš naujo išnagrinėti jėgainės prašymą.

Ignalinos AE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, numatoma, truks iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius