-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tęsiantis deryboms Rusija iš dalies atnaujins naftos tiekimą Baltarusijai

Baltarusija susitarė su Rusija dėl riboto naftos tiekimo atnaujinimo, Maskvai anksčiau šią savaitę nusprendus nebetiekti žaliavos savo kaimynei, stringant deryboms dėl glaudesnio abiejų šalių bendradarbiavimo ekonomikos srityje.
„Transneft“
„Transneft“ / AP/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos valstybinė naftos bendrovė „Belneftechim“ šeštadienį paskelbė besiruošianti sudaryti susitarimą su viena Rusijos naftos kompanija dėl žalios naftos partijos, kurios pakaktų „nenutrūkstamam šalies perdirbimo įmonių veikimui 2020 metų sausį“, pristatymo.

Rusijos vamzdynų operatorė „Transneft“ savo ruožtu patvirtino, jog „artimiausiu metu“ perduos Baltarusijai 133 tūkst. tonų naftos.

Remiantis „Belneftechim“ pranešimu, naftos kainai bus taikoma nuolaida, o derybos dėl reguliaraus importo atnaujinimo tęsis.

Maskva nutraukė naftos tiekimą Minskui gruodžio 31 dieną, abiem valstybėms nepavykus iš naujo susitarti dėl šių metų naftos kainų bei stringant deryboms dėl tolesnio ekonominių ryšių stiprinimo.

Toks žingsnis neturėjo įtakos naftos tranzitui į Europą ar gamtinių dujų tiekimui, tačiau turėjo pasekmių Baltarusijai, kurios 80 proc. energijos poreikių tenkina Rusija.

Dvi baltarusių naftos perdirbimo įmonės veikė sumažintais pajėgumais, perdirbdamos atsargas. Penktadienį Minskas paskelbė, kad stabdo savo naftos eksportą, sudarantį iki penktadalio šalies metinio BVP.

Kremlius pastaruoju metu vis labiau spaudžia Baltarusiją, keldamas energijos išteklių kainas ir mažindamas subsidijas. Pasak Maskvos, Baltarusija turėtų sutikti su didesne ekonomine integracija, jei nori ir toliau gauti energijos išteklius Rusijos vidaus rinkos kainomis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka gruodį surengė du derybų ratus, tačiau jiems nepavyko susitarti dėl glaudesnių ryšių ir naftos bei dujų kainų.

V.Putino teigimu, Rusija nėra pasirengusi „subsidijuoti“ energijos tiekimą nesant glaudenės ekonominės integracijos su sąjungininke Baltarusija. A.Lukašenka savo ruožtu pareiškė, kad nepritars integracijai, kol nebus išspręsti naftos ir dujų tiekimo klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius