Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TotalEnergies“ ketina parduoti valdomą Termokarstovojės dujų telkinio dalį

Prancūzijos energetikos įmonė „TotalEnergies“ penktadienį paskelbė parduosianti savo dalį Rusijos dujų telkinyje, iš kurio, kaip praėjusią savaitę pranešė žiniasklaida, išgaunami angliavandeniliai paverčiami reaktyvinių variklių degalais, naudojamais rusų naikintuvų bakams pripildyti.
„TotalEnergies“
„TotalEnergies“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Bendrovė pranešė, jog penktadienį pasirašė susitarimą su savo partnere Rusijoje „Novatek“ dėl 49 proc. Termokarstovojės dujų telkinio dalies pardavimo „ekonominėmis sąlygomis, leidžiančiomis „TotalEnergies“ susigrąžinti nepadengtas sumas, investuotas į projektą“.

Energetikos milžinė nurodė, kad dėl pardavimo buvo susitarta liepos mėnesį, o Rusijos institucijos informuotos rugpjūčio pradžioje, numatant reikalingus patvirtinimus gauti rugpjūčio 25 dieną.

Vos diena anksčiau prancūzų dienraštyje „Le Monde“ pasirodė straipsnis, kuriame pranešta, kad Sibire esančiame Termokarstovojės telkinyje išgaunami angliavandeniliai paverčiami reaktyvinių variklių degalais, o šie galiausiai būdavo išgabenami į dvi aviacijos bazes netoli sienos su Ukraina.

„TotalEnergies“, anksčiau buvusi „Total“, valdo 49 proc. bendrovės „Terneftegaz“, išgaunančios dujas iš Termokarstovojės telkinio.

Kiti 51 proc. akcijų priklauso „Novatek“, kurios 19,4 proc. akcijų vėlgi priklauso prancūzų įmonei.

„TotalEnergies“ iš pradžių teigė nekontroliuojanti savo Rusijos partnerio pardavimų.

Penktadienį „Novatek“ paneigė, kad jos išgaunamas kondensatas perdirbamas į reaktyvinius degalus, kuriuos naudoja Rusijos kariuomenė.

Pasak „Novatek“ , angliavandeniliai siunčiami perdirbti į naftos perdirbimo gamyklą, kurios produktai išimtinai eksportuojami už Rusijos ribų, sakoma Prancūzijos įmonės paskelbtame „Novatek“ pranešime.

„TotalEnergies“ taip pat pranešė, kad svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų, siekdama užbaigti „nepagrįstą ginčą, kenkiantį bendrovės reputacijai“.

„Greenpeace“ padalinio Prancūzijoje atstovė Clara Gonzales pareiškė, kad Termokarstovojės telkinio dalies pardavimas neturi tapti „dūmų uždanga nuolatiniams „TotalEnergies“ komerciniams ryšiams Rusijoje“ ir paragino bendrovę atsisakyti „Novatek“, aprūpinančios Rusijos kariuomenę, akcijų paketo.

„Esame dėkingi [Prancūzijos prezidentui] Emmanueliui Macronui ir Prancūzijos žmonėms už paramą Ukrainai. Atsižvelgiant į tai, tai gėda Prancūzijai, kai Prancūzijos įmonės padeda žudyti ukrainiečius ir griauti mūsų miestus“, – penktadienį tviteryje paraše Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius