Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Treptelėjo koja: „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ nebedalyvaus bendruose susitikimuose su ministerija ir VERT

Nepriklausomi elektros tiekėjai „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ pagrindinėms su energetika susijusioms šalies institucijoms antradienį išsiuntė laišką, kuriame piktinamasi vienašališkais sprendimais. Bendrovės nebemato prasmės dalyvauti bendruose tiekėjų susitikimuose su Energetikos ministerija ir VERT bei teigia, kad pagrindiniai sprendimai priimami nepasitarus. Bendroves ypač papiktino sprendimas „Perlas Energija“ klientus perkelti į visuomeninį tiekimą.
Energijos skirstymo operatorius
Energijos skirstymo operatorius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kartą per mėnesį energetikos rinkos dalyviai dalyvauja reguliariuose darbiniuose susitikimuose, kuriuose būna aptariami liberalizacijos procesų klausimai.

Juose dalyvauja visų tiekėjų, taip pat Energetikos ministerijos, VERT ir ESO atstovai. Susitikimų tikslas – pasitarti, išdiskutuoti svarbiais elektros tiekimo rinkos liberalizavimo klausimais.

Vis dėlto nuo šiol tokie susitikimai neturės dviejų svarbių dalyvių – Estijos ir Latvijos pagrindinių energetikos įmonių valdomų „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“

„Pastaruoju metu matome, kad mūsų verslui ir visai visuomenei svarbūs sprendimai priimami nesitariant, nediskutuojant ir net nesuteikiant teisės mums pateikti komentarų/pasiūlymų dėl planuojamų teisės aktų pakeitimų. Dar daugiau – dar net neparengus tokių projektų, jau žinoma ir viešai skelbiama, kad jie bus būtent tokie, nors nebuvo derinti su suinteresuotomis šalimis", – rašoma „Elektrum Lietuva“ 15min atsiųstame komentare.

Vienu iš tokių nederintų sprendimų bendrovė įvardija nutarimą, kad I ir II liberalizavimo etapų „Perlas energija“ klientai bus automatiškai perkelti į visuomeninį tiekimą.

„Kai nėra poreikio tartis ir derintis, nematome prasmės tęsti šių susitikimų. Tą ir išdėstėme savo laiške, kalbėdami dviejų tiekėjų, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ vardu“, – rašoma bendrovės atsakyme.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Enefit“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Enefit“

Abu elektros tiekėjai oficialiu raštu kreipėsi į Energetikos ministeriją, Vyriausybę, VERT, ir Konkurencijos tarybą, prašydami atkreipti dėmesį ir įvertinti planuojamų Elektros energetikos įstatymo pataisų tikslingumą bei atitikį konkurenciją reglamentuojantiems teisės aktams.

„Susidaro įspūdis, kad Ministerija ir VERT vis dar veikia pagal seną principą – tarsi nepripažįsta, kad rinkoje yra kitų reikšmingą dalį ir įtaką rinkai darančių dalyvių, kurie neprašo jokios valstybės (t. y. mokesčių mokėtojų) pagalbos, tik nori vienodų sąlygų konkuruojant su UAB „Ignitis" bei būti išgirsti. Mes veikiame šitoje pačioje rinkoje, investuojame milžiniškas sumas, kuriame planus, strategijas, bet staiga viskas nubraukiama net nepranešus, nepasitarus. Taip neturėtų būti.", – teigia „Elektrum Lietuva“ atstovai.

Bendrovės pabrėžia, kad tikisi būti išgirstos ir pakviestos pasidalinti savo vizija.

Nors tarp nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusių klientų dominuoja „Ignitis", veiklą nutraukiant „Perlas energija“, šie tiekėjai kartu su „Ignitis" lieka vieninteliai, siūlantys fiksuotų kainų planus. Kiti du smulkūs tiekėjai – „Birštono elektra“ ir „Egto energija“ klientams siūlo tik biržos planus.

Kaip 15min komentavo „Perlas energija“ atstovai, rugpjūčio 23 d. bendrovė turėjo dar 130 tūkst. klientų.

Nuo rugsėjo pradžios „Perlas energija“ elektros nebetieks, todėl klientai arba turės pasirinkti nepriklausomus tiekėjus arba likti visuomeniniame tiekime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius