Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21 /17:13

Turkijos prezidentas paskelbė apie Juodojoje jūroje rastą didelį dujų telkinį

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį paskelbė, kad jo šalis rado iki šiol didžiausią dujų telkinį per šalies istoriją, baigusi naujus energijos išteklių žvalgymo darbus Juodojoje jūroje.
Turkijos prezidentas paskelbė apie Juodojoje jūroje rastą didelį dujų telkinį
Turkijos prezidentas paskelbė apie Juodojoje jūroje rastą didelį dujų telkinį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas nurodė, kad užpraeitą mėnesį žvalgymo darbus pradėjęs turkų laivas „Fatih“ dideliame gylyje aptiko telkinį, kuriame, kaip manoma, yra 320 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Prezidentas išreiškė viltį, kad dujos iš šio telkinio vartotojus Turkijoje pasieks jau 2023 metais – minint šiuolaikinės respublikos įkūrimo 100-ąsias metines.

„Mano Viešpats atvėrė mums duris į beprecedentį turtą“, – džiūgavo R.T.Erdoganas, kalbėdamas Dolmabachčės rūmuose Stambule.

Telkinys buvo atrastas atliekant žvalgymo darbus iš gręžimo laivo „Fatih“, birželio 25 dieną išplaukusio iš Trabzono uosto šiaurės Turkijoje. Šis laivas yra pavadintas Osmanų imperijos sultono, 1453 metais užkariavusio Konstantinopolį ir pervadinusį miestą Stambulu, vardu.

Laivas šį atradimą padarė dujų verslovėje „Tuna 1“, netoli Erehlio miesto šiaurinėje Zonguldako provincijoje, sakė R.T.Erdoganas. Jis pridūrė, kad tame pačiame regione gali būti rasta kitų dujų telkinių.

Finansų ministras Beratas Albayrakas, R.T.Erdogano žentas, kalbėdamas iš „Fatih“ sakė, kad naujasis atradimas ir ateities potencialas gali padėti Turkijai sumažinti pastaruoju metu didėjusį biudžeto deficitą, nes šaliai reikėtų mažiau mokėti už importuojamus energijos išteklius.

Turkijos energetikos sektorius smarkiai priklausomas nuo Rusijos, bet Ankara siekia diversifikuoti energijos šaltinius.

Šį mėnesį R.T.Erdoganas liepė atnaujinti prieštaringai vertinamą naftos ir dujų telkinių žvalgymą prie Turkijos pietinės pakrantės, netoli vienos Graikijos salos ginčijamoje Viduržemio jūros dalyje.

Toks žingsnis padidino įtampą tarp Ankaros ir Graikijos, Kipro bei Europos Sąjungos. Prancūzija nusprendė sustiprinti savo karinį dalyvavimą Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Tačiau R.T.Erdoganas neketino nusileisti ir pažadėjo, kad Turkija iki šių metų galo suintensyvins dujų ir naftos paieškas tame regione.

„Ketiname paspartinti savo operacijas Viduržemio jūroje – iki šių metų gali išsiųsime [gręžimo laivą] „Kanuni“, kuris šiuo metu yra remontuojamas“, – kalbėjo R.T.Erdoganas.

„Jei Dievas panorės, tikimės tokių pačių gerų naujienų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius