Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UAB „Baltpool“ atidarė biokuro biržą Danijoje

Lietuvos biokuro birža UAB „Baltpool“ kartu su partneriais antradienį Danijos karalystėje atidarė biokuro biržą ApS „BiomassPool“. Tai pirmoji biokuro birža šioje valstybėje.
„Litesko“ valdomas Alytaus šilumos ūkis
Biokuras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vienas strateginių „Baltpool“ tikslų – išnaudojant bendrovės sukauptas žinias bei patirtį plėsti savo veiklą į kitas valstybes. Biokuro paklausa Danijoje sparčiai auga, o didelė dalis biokuro įsigyjama tarptautiniais sandoriais, tad šioje šalyje yra puiki terpė vystyti veiklą. Įsteigta biokuro birža leis energijos gamintojams paprasčiau ir patogiau įsigyti biokuro, o biokuro tiekėjams – rasti pirkėją“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Baltpool“ valdybos pirmininkas Nemunas Biknius.

Danijoje biokuro rinka labai sparčiai plečiasi, daug jėgainių persitvarko, kad galėtų naudoti ne iškastinį kurą, o biokurą, tad jautėme poreikį struktūrizuoti prekybą biokuru.

Diskusijos dėl galimybių Danijoje atidaryti biokuro biržą su Danijos energetikos srityje patyrusiu verslininku Kenneth Lykkedal, kuris tapo „Baltpool“ partneriu, prasidėjo 2017 m. pavasarį.

„Danijoje biokuro rinka labai sparčiai plečiasi, daug jėgainių persitvarko, kad galėtų naudoti ne iškastinį kurą, o biokurą, tad jautėme poreikį struktūrizuoti prekybą biokuru. Išanalizavę situaciją pamatėme, kad optimaliausias kelias pasinaudoti „Baltpool“, jau penkis metus sėkmingai veikiančios biokuro biržos, patirtimi“, – teigia „BiomassPool“ vadovas K.Lykkedal.

Šiuo metu Danijos biokuro rinkoje per metus suvartojama apie 4 mln. tonų medienos skiedros – dvigubai daugiau nei Lietuvoje – bei 1,5 mln. tonų šiaudų.

„Manoma, kad artimu metu Danijos biokuro rinka padidės dar apie 50 proc. Baltijos šalys – vienas svarbesnių biokuro tiekėjų Danijoje, tad tikėtina, Lietuvos įmonės bus aktyvios Danijos biokuro biržos dalyvės“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip pasakoja A.Smaliukas, „BiomassPool“ sukurta panaudojant „Baltpool“ sistemą ir „know-how“, o partneriai Danijoje atsakingi už biržos dokumentaciją, produktų suderinimą su rinka bei dalyvių aptarnavimą.

„Esame įsitikinę, kad tai ne paskutinis „Baltpool“ sukurtos sistemos eksportas į užsienio šalis, nes biokurui užimant vis stipresnes pozicijas energetikoje, rinkoje iškart auga poreikis turėti paprastą, visiems rinkos dalyviams suprantamą ir funkcionalią prekybos platformą“, – teigia A.Smaliukas.

Šiuo metu „Baltpool“ veikia Lietuvoje ir Latvijoje. Lietuvos biokuro biržoje prekybą vykdo Lietuvos ir Latvijos įmonės, o dalyviai iš Estijos ir Baltarusijos dirba su partneriais iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius