-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 05 /12:16

Ukmergės valdžia „Miesto energijai“ privalo sumokėti dukart mažiau – 1,9 mln. eurų

Ukmergės valdžia verslininko Virginijaus Striogos valdomai energetikos įmonių grupės „E energija“ įmonei „Miesto energijai“ už šilumos ūkio modernizavimą privalo sumokėti beveik dukart mažesnę kompensaciją nei buvo priteisęs ankstesnis teismas – 1,923 mln. eurų.
Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį pakeitė 2015 m. kovo 2 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir ieškovei UAB „Miesto energijai“ už Šilumos ūkių modernizavimo ir renovacijos sutarties nutraukimo teisinius padarinius anksčiau priteistą beveik 3 674 177,69 mln. Eur sumą sumažino iki 1 940 163,36 mln. Eur.

1 923 308,91 Eur solidariai turės sumokėti atsakovės Ukmergės rajono savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“, o 16 854,45 Eur – UAB „Ukmergės šiluma“.

Tokį sprendimą teismas priėmė nustatęs, kad ieškovo prašyti atlyginti nuostoliai už Finansų ministerijai grąžintą paskolą, kompensaciją dėl kuro ir vandens kainų skirtumo, kompensaciją, susijusią su vartotojų skolomis, kompensaciją už karšto vandens skaitiklių įrengimo išlaidas bei kiti nuostoliai negali būti priteisti.

Kaip tokio sprendimo motyvą teismas nurodė, jog Modernizavimo sutartis buvo nutraukta dėl ieškovės „Miesto energija“ kaltės, t. y. netinkamo sutarties vykdymo, todėl sutarties nutraukimo pasekmės tenka ieškovei – UAB „Miesto energija“.

Ieškovei UAB „Miesto energija“ priteista beveik 2 mln. Eur suma yra kompensacija už šilumos ūkio turto pagerinimą. Byloje yra duomenų, kad šalys derėjosi dėl Modernizavimo sutarties nutraukimo bei kad Ukmergės savivaldybė pripažino, jog ieškovas turi teisę į kompensaciją, ir net buvo pasiūliusi konkretų jos dydį – beveik 1,6 mln. Eur.

Todėl teisėjų kolegija nusprendė, jog ieškovei įvykdžius savo pareigą (modernizuoti, renovuoti šilumos ūkį bei atlikti investicijas), investicijos, anksčiau pasibaigus Modernizavimo sutarčiai (nepriklausomai nuo sutarties pasibaigimo pagrindo), turi būti kompensuotos. Taip pat atsakovė UAB „Ukmergės šiluma“ privalo atlyginti ieškovei „Miesto energija“ sumokėtą nekilnojamojo turto mokestį.

 

Primename, kad ginčas kilo tarp ieškovės UAB „Miesto energija“ ir atsakovės Ukmergės rajono savivaldybės dėl Šilumos ūkių modernizavimo ir renovacijos sutarties nutraukimo teisėtumo ir pasekmių.

2000 m. sudarytą sutartį, kuria buvo siekiama modernizuoti Ukmergės šilumos tinklus, 2009 m. vienašališkai nutraukė Ukmergės rajono savivaldybė. Vilniaus apygardos teismas buvo patenkinęs ieškinį iš dalies ir priteisęs ieškovei UAB „Miesto energija“ 3 674 177,69 Eur kaip kompensaciją už šilumos ūkio pagerinimus, kompensaciją už iš ieškovės perimtą naujai sukurtą turtą, kompensaciją už paskolą, sumokėtą nekilnojamojo turto mokestį, kompensaciją už skirtumą tarp kuro ir vandens kainų skirtumo ir kt. patirtus nuostolius.

Sprendimą skundę atsakovės Ukmergės rajono savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“ prašė panaikinti tokį VAT sprendimą ir ieškinį atmesti, priteisiant atsakovėms bylinėjimosi išlaidas.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius