-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užbaigti planiniai jūrinės elektros jungties su Švedija „NordBalt“ remonto darbai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad po planinio remonto vėl pradeda veikti Lietuvos ir Švedijos jūrinė elektros jungtis „NordBalt“. Remonto darbai užbaigti laiku, tiksliai pagal abiejų šalių operatorių patvirtintą grafiką, praneša bendrovė.
„Nordbalt“ elektros jungtis
„Nordbalt“ elektros jungtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pagal susitarimą su Švedijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi vienu metu atlikome numatytus elektros jungties „NordBalt“ techninės priežiūros darbus abejuose keitikliuose – Klaipėdoje ir Nibru miestelyje Švedijoje. Jungtis įjungta ir jau prieinama elektros prekybai – komerciniai elektros srautai per šią jungtį pradeda tekėti nuo 18 val. sekmadienį“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas Gintautas Monkevičius.

Planinis „NordBalt“ jungties remontas buvo pradėtas lapkričio 7 d.

Pasak G.Monkevičiaus, remonto metu buvo patikrinti jungties veiklai svarbūs įrenginiai – reaktoriai, nuolatinės bei kintamos srovės kondensatoriai, izoliatoriai. „Litgrid“ ir Švedijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Svenska Kraftnaft” komandos taip pat atliko įvairių pagalbinių įrenginių ir sistemų techninės priežiūros darbus. Remonto metu Švedijos pusėje buvo atlikti jūrinio elektros kabelio izoliacijos stiprinimo darbai, po kurių jungtis vėl galės veikti maksimalia 700 MW galia – prieš tai galia buvo apribota iki 630 MW.

„Litgrid“ primena, kad „NordBalt” jungties remontą buvo planuojama atlikti šių metų rugpjūčio mėnesį, tačiau dėl ypač aukštų elektros kainų Baltijos šalių regione buvo priimtas sprendimas remonto darbus nukelti į vėlesnį saugų laikotarpį ir taip užtikrinti Lietuvos ir Švedijos integraciją bei galimybę importuoti pigesnę elektros energiją.

Jungties techninės priežiūros darbų apimtys ir jų periodiškumas numatyti remiantis keitiklio įrangos gamintojo instrukcijomis ir „Litgrid“ perdavimo tinklo eksploatavimo reglamentu. Pačių svarbiausių sistemų patikra turi būti atliekama kasmet, tačiau keitikliui veikiant nėra galimybės patekti į kai kurias patalpas ir apžiūrėti įrenginius, todėl aptarnavimo darbus galima vykdyti tik išjungus keitiklį.

2022 m. pirmuosius 9 mėnesius „NordBalt“ jungties bendras prieinamumas rinkai buvo 100 procentų. Sausio–rugsėjo mėnesiais iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį importuota 3,8 TWh elektros energijos. Tai sudarė apie 44 proc. viso Lietuvos elektros importo.

700 MW galios elektros jungtis su Švedija veikia nuo 2016 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius