Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžios planas Vilniaus atliekas deginti Kaune gali sukelti ir emocijas, ir tarifą

Kauniečiams teks priimti dalį vilniečių atliekų, ir dėl to jau bruzda būsimos jėgainės kaimynystės gyventojai. Tačiau pramoninėms, statybinėms atliekoms, seniems baldams į Kauno šiukšlių deginimo gamyklą kelias gali būti uždarytas.
Vilniaus Kariotiškių savartyne
Vilniaus Kariotiškių savartyne / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dalis vilniečių šiukšlių – į Kauną, o laikinojoje sostinėje turėjusios degti pramoninės atliekos, seni baldai – į niekur. Toks Vyriausybės susitarimas su „Lietuvos energija“, apie kurį paskelbta trečiadienį, sulaukė tiek ekspertų, tiek šalia būsimos Kauno elektrinės įsikūrusių gyventojų kritikos.

Degins Kaune, mokės daugiau – Vilniuje

Jau viskas buvo suplanuota, o dabar girdim, kad čia degs pusė Vilniaus šiukšlių. Žmonės taps dar labiau įtaresni dėl šio projekto, – sakė U.Savickas.

Premjero Sauliaus Skvernelio pyktį dėl šiukšlių deginimo gamyklų reikėjo numalšinti. Todėl po pokalbio su „Lietuvos energijos“ vadovu Dariumi Maikštėnu nuspręsta – Vilniuje degs perpus mažiau atliekų, o likusi dalis keliaus į Kauną. Tačiau tai jau sukėlė ekspertų kritiką.

Atliekų rinkos ekspertas Alfonsas Brazas mano, kad jeigu Vilniaus kogeneracinėje elektrinėje bus deginama perpus mažiau atliekų, nei planuota, sostinės gyventojams teks daugiau mokėti už šiukšles. „Tokiu atveju išaugs vadinamasis vartų mokestis, nes bus deginama tik dalis atliekų“, – 15min sakė jis.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas trečiadienį aiškino, kad pagal naują planą dalis komunalinių atliekų bus vežama į Kauną. Tačiau, pasak A.Brazo, tai irgi menka paguoda. „Vilniečių atliekas reikės transportuoti, taigi papildomai už jas mokėti. Liko neaišku, kur bus padėtos komunalinės atliekos, į Kauną visų neišveš“, – samprotavo ekspertas.

Nepatenkinti ir gyventojai

Po sprendimo, kad pusė Vilniaus komunalinių atliekų gali keliauti į laikinąją sostinę, nei Kauno miesto, nei rajono savivaldybė viešai nieko neišsakė. Tačiau Ramučių, kur statoma elektrinė, gyventojai jau bruzda.

Kauno kogeneracinė elektrinė
Kauno kogeneracinė elektrinė

„Toks sprendimas demonstruoja, kad prieš statant šiukšlių deginimo gamyklas Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune kažkur buvo apsiskaičiuota. Jau viskas buvo suplanuota, o dabar girdim, kad čia degs pusė vilniečių šiukšlių. Žmonės taps dar labiau įtaresni“, – 15min sakė Ramučių gyventojas Ugnius Savickas.

Jam keista, kad taip lengvai nuspręsta šiukšles gabenti iš Vilniaus į Kauną. „Mes skaičiavome srautus, kai kauniečių šiukšlės bus vežamos čia. O dabar dar pridėkime vilniečių – manau, kad Kaune vėl kils emocijų audra, susijusi su šiuo projektu“, – mano U.Savickas.

Vilniuje degins daugiau medienos atliekų

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį pareiškė, kad Vilniaus atliekų deginimo gamykloje gali būti sukūrenama daugiau biokuro. „Biokurui dar yra daug erdvės ir, kaip ir minėta, mažinant atliekų kiekį, yra aiški kryptis, galėtume siekti biokuro kiekį taip pat padidinti“, – aiškino Ž.Vaičiūnas.

Iki šiol planuota, kad biokuro reiktų tik tam tikrais atvejais. Bet jei Vilniuje vietoje šiukšlių į katilinę bus pilamas biokuras, tai vėl kels kainą, sako A.Brazas. „Logika labai paprasta – už biokurą dar reikės primokėti, o už šiukšles primoka gyventojai. Taigi kaina vilniečiams ir dėl to gali didėti“, – samprotavo specialistas.

Tiesa, Ž.Vaičiūnas žada, kad bus „siekiama, jog šilumos kaina nedidėtų“.

Kur dėti pramonines šiukšles?

Dar daugiau neaiškumų lieka dėl pramoninių atliekų. Kauno kogeneracinė elektrinė tam ir buvo statoma, kad priimtų pramonines, statybines atliekas, kurių negalės deginti Vilniaus jėgainėje.

„Bet niekas nepasakė, kur tas atliekas reikės padėti. Parduoti užsienyje? Tai tikras absurdas“, – sako A.Brazas. Tačiau aplinkos ministras K.Navickas atkerta – pačiam verslui reikės galvoti, kur padėti tas atliekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius