Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos naftos eksportas po JAV sankcijų įvedimo smarkiai krito

Po Jungtinių Valstijų sankcijų Venesuelos valstybinei naftos bendrovei „Petroleos de Venezuela SA“ (PDVSA) įvedimo Venesuelos naftos eksportas smarkiai krito, taigi sankcijų poveikis pasaulio naftos rinkai gali būti didesnis, negu prognozavo daugelis ekspertų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Venesuela
Venesuela / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Venesuelos prezidentui Nicolasui Maduro nepavyksta rasti naftos pirkėjų ir šalies naftos saugyklose kaupiasi vis didesni „juodojo aukso“ kiekiai. Be to, iš palydovų nuotraukų matyti, kad jūroje netoli Makaraibo – Venesuelos naftos sostinės – yra kelios dešimtys nafta užpildytų tanklaivių.

Pasak šaltinių, vyriausybė praėjusią savaitę atidėjo mažiausiai vieno tanklaivio reisą į Jungtines Valstijas, nes baiminasi, kad užmokestis už šį krovinį atsidurs sąskaitose, kurias kontroliuoja Venesuelos prezidentu pasiskelbęs opozicijos lyderis Juanas Guaido.

Šalyje taip pat sparčiai mažėja naftos gavyba, nes dėl vėluojančių atlyginimų ir hiperinfliacijos iš darbo masiškai išeina darbuotojai, pažymi „The Wall Street Journal“ šaltiniai.

Kai kurie PDVSA artimi šaltiniai praneša, kad gavyba Venesueloje nesiekia 1 mln. barelių per dieną. Jeigu šie duomenys tikslūs, tai reiškia, kad naftos gavyba šalyje nuo gruodžio mėnesio sumažėjo 10 proc., o per pastaruosius pusantrų metų – daugiau kaip perpus.

Tuo tarpu tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Wood Mackenzie“ analitikai skaičiuoja, kad naftos gavyba Venesueloje sausį sudarė 1,1 mln. barelių per dieną.

„Tai visiška katastrofa“, – pareiškė naftos sektoriaus darbuotojų profsąjungos vadovas Luisas Hernandezas.

Įgyvendinant JAV nustatytas sankcijas, numatyta blokuoti 7 mlrd. JAV dolerių vertės PDVSA turtą. Taip pat prognozuojama, kad PDVSA dėl prarasto naftos eksporto per metus negaus 11 mlrd. JAV dolerių pajamų.

JAV iždo departamentas praėjusį trečiadienį pažymėjo, jog sankcijos bus panaikintos, jeigu kontrolė bus perduota laikinajam Venesuelos prezidentui ar vėliau demokratiškai išrinktai vyriausybei.

O penktadienį Užsienio turto kontrolės biuras (OFAC) – iždo departamento padalinys, atsakingas už sankcijų vykdymą – paskelbė Venesuelai paskelbtų sankcijų patikslinimą.

Pasak OFAC, JAV piliečiai ir bendrovės naftą ir naftos produktus iš PDVSA ar juridinių asmenų, kurių 50 proc. ar daugiau akcijų priklauso PDVSA, galės pirkti iki balandžio 28 dienos.

Mokėjimai už naftą ir naftos produktus, kurie bus įsigyti iki šio termino pabaigos, turi būti pervedami į sąlyginio deponavimo sąskaitą Jungtinėse Valstijose, kuri dabartinei Venesuelos valdžiai nebus prieinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius