-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VERT dėl aukštų elektros kainų susitiks su „NordPool“, kels klausimus ir dėl rinkos dalyvių elgesio

Elektros kainoms didmeninėje elektros rinkoje trečiadienio vakarą laikinai pasiekus 4 eurų už kilovatvalandę ribą, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius sako negalintis pasakyti, ar tokia situacija dar gali pasikartoti. Jo teigimu, artimiausiu metu reguliuotojas planuoja susitikimą su „NordPool“ elektros biržos atstovais, taip pat – su Baltijos šalių reguliuotojais, kur ketinama aptarti rinkos dalyvių elgesį.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Trečiadienį nuo 18 iki 19 valandos Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims didmeninė elektros kaina siekė 4000 eurų už megavatvalandę.

R.Pocius sakė negalintis pasakyti, ar tokių kainų pikų dar galime sulaukti ateityje.

„Niekas negali pasakyti, ar tokia situacija gali, ar negali pasikartoti. Čia nėra vien Lietuvos reguliuotojo klausimas, nes ta kaina buvo visose Baltijos šalyse. Artimiausiu metu planuojame susitikimą su „NordPool“ elektros birža, pasiaiškinsime paties algoritmo veikimą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R.Pocius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai

Jis teigė, kad algoritmas turėtų tapti lankstesnis.

„Kalbu apie algoritmo patobulinimą dėl to, kad buvo atmesti kai kurių Lietuvos gamintojų pasiūlymai. Nes šiandien turime situaciją, kad Lietuvos gamintojai teikia mažesnę kainą, bet biržoje nepriima. Vadinasi, yra kažkokia problema“, – sakė R.Pocius.

Jo teigimu, šį klausimą su birža bus stengiamasi išspręsti „kuo greičiau.“

„Kitos priemonės, be abejo, irgi turi būti įgyvendintos. Penktadienį planuojame susitikimą su Baltijos šalių reguliuotojais kitu klausimu, kur planuojame aptarti rinkos dalyvių elgesį. Baltijos šalyse buvo rinkos dalyvių, kurie, turėdami generavimo pajėgumus, negamino elektros. Žiūrint iš ES teisės reikalavimų pusės, tai yra galimas pažeidimas. Mes diskutuosime, ar neturėtume pradėti tyrimo dėl tam tikrų rinkos dalyvių elgesio“, – pridūrė jis.

123RF.com nuotr./Elektros tiekimas
123RF.com nuotr./Elektros tiekimas

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį paprašė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ištirti, ar biržos kainos apskaičiavimo algoritmas nėra dar viena aukštų elektros kainų Lietuvoje priežastis. Pasak jo, algoritmas bus pakoreguotas, tačiau elektros kainas ir toliau diktuos augančios dujų kainos.

„Planuojame labai stipriai tą klausimą išsikelti, gal galima algoritmo nekeičiant kažkaip jį modifikuoti, kad tokių nesąmonių nebūtų, nes tai yra nesąmonė ir europinio masto nesąmonė“, – trečiadienį teigė D.Kreivys, kurį citavo BNS.

Tuo metu energetikos viceministrė Inga Žilienė sakė, kad Lietuva su Europos Komisija (EK) jau ne kartą bandė aptarti elektros biržos „NordPool“ kainų nustatymo algoritmo keitimą, tačiau palaikymo nesulaukė.

„Energetikos ministerija ne kartą susitikimuose su EK kėlėme šį klausimą, ar nereikėtų peržiūrėti biržų veikimo ir algoritmo principų. Matome, kad dujomis varomi generatoriai formuoja kainą. Ar tai teisinga? Šiuos klausimus kėlėme EK. Tačiau jokio atgarsio ir palaikymo nesulaukėme“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė I.Žilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius