-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VERT: elektros pralaidumai su Rusija ir Baltarusija bus stabilesni

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį patvirtino „Litgrid“ parengtą atnaujintą pralaidumų su trečiosiomis šalimis nustatymo metodiką. Ji turėtų padėti Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatoriams naudoti tuos pačius algoritmus, skaičiuojant pajėgumus ant sienų su Rusija ir Baltarusija.
Elektros energija
Elektros energija / 123RF.com nuotr.

„Atlikti pakeitimai metodikoje leis išspręsti problemą, kadangi Lietuvos ir Baltarusijos techninio srauto dydžiai bus skaičiuojami pagal faktinę tinklo situaciją ir linijų atjungimus, t. y. atnaujinant kiekvieną dieną srautų pasiskirstymą. Todėl pakeitimai atspindės realią situaciją tinkle ir bus stabilesnis išduodamų pralaidumų dydis“, – pranešė VERT.

VERT pirmininkas Renatas Pocius BNS anksčiau sakė, kad atnaujinta metodika pernelyg nesiskiria nuo patvirtintos rugsėjį. Pasak jo, pakeitimais norima pašalinti tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatorių esančius techninius neatitikimus ir leisti jiems naudoti tuos pačius skaičiavimo algoritmus, skaičiuojant pajėgumus ant sienų su Rusija ir Baltarusija.

„Litgrid“ pernai rugsėjį sumažinus maksimalų pralaidumą per Baltarusijos ir Lietuvos jungtis, Latvija prekybai su Rusija gali išduoti tik tokius pajėgumus, kurie maždaug atitinka jos linijų pralaidumą.

Iki tol abi šalys su Rusija prekiavo pagal Lietuvos nepatvirtintą trišalę metodiką. Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad tokiu būdu per Latviją į Lietuvą patekdavo Astravo AE elektra ir dėl to buvo pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigė, kad prekiavo tik rusiška elektra.

Lietuva siekia, kad nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką. Elektros importą iš Baltarusijos ji nutraukė nuo 2020 lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius