-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienašališka kai kurių OPEC narių pozicija gali sugriauti kartelį, įspėja Irano ministras

Vienašališka kai kurių OPEC narių pozicija kelia grėsmę Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) egzistavimui, kartelio generaliniam sekretoriui Mohammedui Barkindo pareiškė Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganeh.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Iranas OPEC Nafta

„Ponui Barkindo pasakiau, jog vienašališka kai kurių narių pozicija kelia grėsmę OPEC ir ši organizacija greičiausiai subyrės“, – po susitikimo su kartelio vadovu pareiškė ministras, kurį cituoja Irano naujienų agentūra „Shana“.

Jis taip pat pažymėjo, jog tuo atveju, jeigu „tam tikri OPEC nariai grasins Iranui ir kels jam pavojų, Iranas, nevaržydamas savęs, į tai atsakys“.

Teherane vykstančioje naftos ir dujų konferencijoje dalyvaujantis M.Barkindo OPEC valstybes nares kiek anksčiau paragino „prieš įėjimą į organizaciją palikti savo pasus namuose“.

„Iranas yra vienas iš OPEC įkūrėjų ir su organizacija bendradarbiauja daugiau kaip 60 metų. Esu 28-asis OPEC generalinis sekretorius, o pirmasis buvo Irano atstovas“, – pareiškė M.Barkindo.

Iranas jau metus mėgina įtikinti OPEC apsvarstyti naftos sankcijas, kurias Teheranui paskelbė Jungtinės Valstijos, ir galimybę Iranui be jokių OPEC apribojimų padidinti savo gavybą, kai šios sankcijos bus panaikintos, tačiau vis sulaukia atsakymų, jog OPEC nėra politinė organizacija.

2018 metų pabaigoje iš OPEC pasitraukė Kataras, kuris pripažino, jog tokį sprendimą priėmė ir dėl politinių priežasčių: „OPEC laipsniškai tampa nedidelės šalių grupės įrankiu, nors turi vienodai atstovauti visų savo narių interesams.“

Neoficialia OPEC lydere yra laikoma Saudo Arabija, kuriai tenka didžiausia kartelio gavybos dalis.

Jungtinės Valstijos nusprendė nuo gegužės 2 dienos nebetaikyti Iranui paskelbtų naftos sankcijų išimčių, kuriomis naudojosi aštuonios Irano naftą importuojančios šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius