Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 29 /14:07

„Vilniaus energija“ Stokholmo arbitražo prašo paskirti Vilniaus šilumos ūkio vertintojus

Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma šilumos gamintoja „Vilniaus energija“, kuri nesutinka su Vilniaus savivaldybės valdomos bendrovės Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) parinktais miesto šilumos ūkio vertintojais, prašo Stokholmo arbitražo paskirti nepriklausomą turto techninės būklės vertintoją.
Šildymas
Šildymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Taip, toks kreipimasis yra pateiktas gruodžio pradžioje. Kreipimasis yra toks, kad mes prašome, kad Stokholmo arbitražas padėtų paskirti bendrą ekspertą šilumos ūkio vertinimui, nes baiminamės, kad iki šilumos ūkio nuomos pabaigos šilumos ūkio bendram įvertinimui lieka mažai laiko“, – BNS teigė „Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Burokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Burokas

VŠT vadovas Mantas Burokas ketvirtadienį teigė, kad po to, kai „Vilniaus energija“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą, VŠT paprašė sprendimą priimti kuo greičiau. Anot jo, sprendimo laukiama iki sausio 2 dienos, o arbitražui nusprendus skirti nepriklausomą turto vertintoją, tai turėtų būti padaryta iki vasario.

„Mes labai operatyviai sureagavome į tą situaciją ir pamatėme, kad tas kreipimasis į Stokholmo arbitražą dėl eksperto paskyrimo yra daugiau vaidyba, imituojant norą turėti tą ekspertą, nei realūs veiksmai. Statistiškai arbitražas tokiame procese pareiškimus priima per maždaug 6 mėnesius. Tikėtina, kad ekspertas būtų paskirtas jau po šilumos ūkio perdavimo, todėl visi procesai taptų sudėtingi. Mes su savivaldybe pateikėme atsiliepimą gruodžio 27 dieną ir paprašėme sprendimą priimti greičiau“, – žurnalistams kalbėjo M.Burokas.

Pasak jo, jeigu Stokholmo arbitražas paskirs nepriklausomą ekspertą, VŠT neatsisakys jau pasamdytų ekspertų, kad turėtų dar vieną vertinimą. M.Buroko nuomone, arbitražo paskirti ekspertai turėtų spėti atlikti vertinimą iki ūkio perdavimo savivaldybei kitų metų balandžio 1-ąją.

„Aš manau, kad šioje vietoje, jeigu tai yra oficialus arbitražo sprendimas ir jeigu „Vilniaus energija“ nuspręstų neįsileisti paskirtų ekspertų, tai jie prisiimtų didelę riziką, nes arbitražo sprendimo nevykdymas arba trukdymas jį vykdyti man atrodytų labai keistai, nors tai yra neatmetama galimybė. Jie normaliai turėtų įsileisti ekspertus visur. Yra maždaug 3 tūkst. gamybinių objektų ir visos šilumos trasos, tad aš sakyčiau, jog tai yra didelis darbas, bet jis yra įmanomas. Reikia susidėlioti prioritetus ir pradėti nuo veikiančių šilumos gamybos pajėgumų patikrinimo“, – tvirtino M.Burokas.

N.Mikalajūno teigimu, VŠT vienašališkai pasirinko turto vertintojus, taip pažeisdama nuomos sutartį.

„Mes niekada nepritarėme vienašališkam ekspertų paskyrimui, nes tai pažeidžia nuomos sutartį. (...) Mes nevertiname, ar parinkti vertintojai yra šališki, ar nešališki, kadangi jie yra paskirti vienašališkai“, – BNS sakė „Vilniaus energijos“ atstovas.

Anot M.Buroko, turto techninės būklės vertinimas yra svarbus, nes bus nustatyta tikroji šilumos ūkio vertė – bei aišku, ar ji yra mažesnė nei numatyta 2002 metais pasirašytoje nuomos sutartyje. Pasak jo, jau dabar aišku, kad turto vertė yra mažesnė nuo kelių iki 10 mln. eurų ir šį skirtumą turėtų atlyginti „Vilniaus energija“, o jai to nepadarius, bus kreiptasi į Stokholmo arbitražą.

„Jie supranta, kad pabaigus finansinį ūkio vertinimą gali būti labai didelis reikalavimas to turto vertės neatitikimui padengti. Dabar mes matome buhalterinės apskaitos skaičius ir matome minusą, kai paimame likutinę vertę 2002 metų ir palyginame ją su 2017 metais. Čia akivaizdu, kad ta likutinė vertė atsilieka ir yra tam tikras neatitikimas. Jie tą turės kompensuoti. Dabar iš buhalterinės pusės matome du variantus ir skirtumas tarp senosios ir dabartinės vertės gali būti keli milijonai eurų arba maždaug 10 mln. eurų“, – tvirtino M.Burokas.

VŠT liepą pasirašė 228,7 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Elektrėnų energetikos remontas“ ir „Inspecta“. Dalies turto vertinimo išvadas ekspertai žadėjo pateikti rugsėjo pabaigoje, o viso turto – kitų metų sausį. Įvertinus turtą – daugiau nei 33 tūkst. objektų, turėtų paaiškėti, kuri pusė turės kompensuoti kitai šaliai už 15-kos metų investicijas į šilumos ūkį.

Kai kurie ekspertai teigia, kad šilumos ūkio vertė gali būti mažesnė nei 2002 metais, kai ūkis buvo išnuomotas, o tai reiškia, kad „Vilniaus energija“ turėtų sumokėti kompensaciją miestui. VŠT tikina, kad 2002 metais išnuomoto 108 mln. eurų vertės turto likutinė vertė šiuo metu siekia apie 14 mln. eurų, be to, 160 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ investicijų likutinė vertė kitąmet turėtų siekti apie 80 mln. eurų.

„Veolia“ (buvusi „Dalkia“) šių metų sausį Vašingtono arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

„Vilniaus energijos“ ir VŠT šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi 2017 metų kovo 29 dieną, o perduoti ūkį Vilniaus šilumos tinklams numatoma iki kitų metų liepos 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius