-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 19 /15:06

Vilniaus kogeneracinė jėgainė veikti pradės metų pabaigoje

Leidus naudoti valstybės valdomos „Ignitis grupės“ baigiamą statyti 350 mln. eurų vertės Vilniaus kogeneracinę jėgainę, jos bandymus numatoma pradėti vasaros viduryje, o komercinę veiklą – metų pabaigoje.
Vilniaus kogeneracinė elektrinė
Vilniaus kogeneracinė jegainės statybos / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Vilnius Elektra

Aplinkos apsaugos agentūra pranešė bendrovei Vilniaus kogeneracinė jėgainė antradienį išdavusi taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą. Tai reiškia, kad jėgainė atitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimus.

„Jėgainėje bus vykdoma nuolatinė technologinio proceso stebėsena (...) Dėl taikomų technologinių procesų ji laikoma viena iš moderniausių jėgainių, atitinkančių aukštus aplinkosaugos standartus Europoje“, – teigiama agentūros pranešime.

„Ignitis grupė“ antradienį pranešė, kad šis leidimas yra vienas svarbiausių jėgainės veikloje.

„Jis aiškiai apibrėžia aplinkosaugines ribas, tačiau galiu patikinti, kad įmonė sieks užtikrinti, jog jėgainės emisijos būtų mažiausios įmanomos technologiškai – tai yra vienas svarbiausių mūsų prioritetų“, – pranešime sakė jėgainės generalinis direktorius Saulius Barauskas.

„Ignitis grupės“ projektas finansuojamas Europos Sąjungos (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavomis grupės lėšomis.

Vilniaus jėgainėje biokuro deginimo įrenginių bendra šiluminė galia yra 175 MW, atliekų deginimo – 65 MW, joje bus sudeginama iki 160 tūkst. tonų atliekų per metus. Jėgainės elektros gamybos galia siekia 100 MW, iš kurių atliekų dalis sudaro iki 20 MW.

Pasak grupės, jėgainės pagamintos elektros užteks patenkinti apie 230 tūkst. namų ūkių poreikio, taip pat bus pagaminta apie pusė miestui centralizuotai tiekiamos šilumos.

Pernai gruodį Aplinkos apsaugos agentūra leido naudoti ir „Ignitis grupės“ kartu su Suomijos energetikos koncernu „Fortum“ Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) pastatytą 160 mln. eurų vertės kogeneracinę jėgainę. Joje deginamos ir komunalinės, ir nepavojingos pramoninės atliekos.

Kauno jėgainės elektrinė galia sieks apie 24 MW, o šilumos – apie 70 MW, ji sudegins apie 200 tūkst. tonų komunalinių atliekų ir pagamins apie 170 GWh elektros ir apie 500 GWh šilumos – apie 40 proc. Kauno miesto šilumos poreikio.

Kauno kogeneracinė jėgainė komercinę veiklą turėtų pradėti netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius