Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus rajone – kalėdinė ir rinkiminė dovana: dalį kainos už vandenį sumokės valdžia

Vilniaus rajono taryba prieš Kalėdas savo gyventojams įteikė dovaną – tiems, kurie daugiau nei tris mėnesius neturi skolų už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą, mokėti reikės pigiau. Kiek naujovė kainuos rajonui, savivaldybė kol kas nesuskaičiavo, nes esą vartotojų skaičius nuolat kinta.
Marija Rekst
Marija Rekst / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gyventi Vilniaus rajone neturint skolų nuo šių metų pasidarė geriau. Nes jeigu daugiau kaip tris mėnesius nebuvote įsiskolinęs už vandenį ir nuotekų tvarkymą, už šias paslaugas mokėsite nuo sausio mažiau. Tokį sprendimą prieš Kalėdas (o gal ir prieš kovo 3 d. vyksiančius Savivaldos rinkimus) priėmė šio rajono taryba.

Gyventojai prieš kelias savaites iš bendrovių „Nemėžio komunalininkas“ ir „Nemenčinės komunalininkas“ gavo pranešimus, kuriuose teigiama, kad nuo šių metų „sausio 1 d. už kub. metrą suvartoto centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens su nuotekų tvarkymu gyventojai, neturintys įsiskolinimų už šios paslaugos teikimą daugiau kaip už 3 mėnesius, mokės 1,5 euro (su PVM)“.

15min skaitytojo nuotr./Skelbimas Vilniaus rajone
15min skaitytojo nuotr./Skelbimas Vilniaus rajone

Taip pat informuojama, kad „siekdama gyventojams palengvinti mokesčių naštą, tokį sprendimą gruodžio 19 d. priėmė Vilniaus rajono savivaldybės taryba“. Skirtumas tarp gyventojų mokamos ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VTEKK) suderintos kainos bus mokamas iš rajono biudžeto lėšų. VTEKK nustatytos kainos daugiabučių gyventojams siekia 2,6 eurų už kub.m, o individualių namų gyventojams – 2,47 euro už kub.m.

„Tikslus vartotojų skaičius, kuriems bus taikomas minėtų paslaugų subsidijavimas, nėra žinomas, kadangi jis nuolat kinta. Pažymėtina, kad savivaldybė 2010–2016 m. laikotarpiu subsidijavo geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos dalį. Subsidijoms vidutiniškai per metus buvo skirta apie 262 tūkst. eurų“, – ankstesnius skaičius 15min pateikė Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Tikslus vartotojų skaičius, kuriems bus taikomas minėtų paslaugų subsidijavimas, nėra žinomas, kadangi jis nuolat kinta.

Paprašyta pateikti argumentus, kodėl toks sprendimas priimtas, Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus laikinoji vedėja Ilona Tučinska teigė, kad šis sprendimas priimtas siekiant sumažinti gyventojams komunalinių paslaugų mokesčių naštą.

„Užtikrinant, kad geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos būtų teikiamos optimaliomis sąlygomis ir kainomis. Taip pat – skatinti gyventojus jungtis prie investiciniais projektais įrengtų centralizuotų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų, taip padidinant nustatytus prisijungimo rodiklius“, – teigiama savivaldybės pateiktame komentare.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

Tiesa, atsirado Vilniaus rajono taryboje politikų, kurie iškėlė klausimą ir dėl to, kas, be gyventojų, laimės priėmus tokį sprendimą. Negausiai Vilniaus rajono savivaldybės tarybos opozicijai priklausantis liberalas Artūras Želnys kalbėjo, kad jis tokiam sprendimui nepritaria, nes savivaldybė, jo teigimu, ima virsti socialinių paslaugų įmone.

„Šildymas kompensuojamas, pavėžėjimai. Turėjau pasiūlymą, kad reikia audituoti įmones – ne tik finansinę jų būklę, bet ir veiklą. Aš suprantu, kad ir šis, ir kitas klausimas (dėl mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų kelionės išlaidų kompensavimo – aut. past.) yra tempimas komunalininkų už ausų, kad jos nebūtų nuostolyje, nes jau daug metų yra jie minuse ir neišlipa iš to. O ar tai yra objektyvios sąlygos, ar vadybos klausimai, turėtų atsakyti tikras veiklos auditas“, – kalbėjo A.Želnys, prieštaraudamas šiam tarybos sprendimui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus r. savivaldybėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus r. savivaldybėje

Vilniaus rajono merė Marija Rekst, kandidatuojanti ir dar vienai kadencijai, į tai atsakė paprastai: „Aš manau, čia savivaldybė rūpinasi savo gyventojais, taryba tam ir yra, mes esame. Visi kalba ir tik žada, visokius įstatymus visur, Vyriausybėje priiminėjame, o čia mokiniams ir mokytojams, ir kitiems. Tai rūpestis savo gyventojais, būtent jais, o ne komunaline įmone.“

Kaip paaiškėjo balsavimo metu, A.Želnys buvo vienintelis balsavęs prieš sprendimą iš 26 dalyvavusių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius