Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27 /11:31

Vilniaus šilumos tinklai kaltina du privačius šilumos gamintojus, kad jiems nerūpi miestiečiai

​​​​​​​Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) dvi katilines kaltina dėl to, kad jos neįsijungė ir nepatiekė pigesnės šilumos, todėl tenka deginti dujas. Tačiau biokuro katilinių atstovai sako, kad tokia veikla planuojama ne „iš vakaro“, katilinei paruošti reikia bent savaitės, jie kaltinimus vadina nepagrįstais.
Vilniaus termofikacinės elektrinės kaminai
Vilniaus termofikacinės elektrinės kaminai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybei rugsėjo 23 d. paskelbė naujo šildymo pradžią sostinės ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigoms. VŠT išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad siekiant užtikrinti vilniečiams mažesnę šilumos kainą, nedelsiant kreipėsi į nepriklausomus šilumos gamintojus (NŠG) – UAB „Danpower Baltic Zietelos“ ir UAB „Kirtimų katilinė“.

Tačiau minėtų NŠG atsakymai į VŠT kreipimąsi buvo neigiami. Dėl tos priežasties VŠT šiuo metu priversta gaminti šilumos energiją iš brangesnio kuro (iš gamtinių dujų).

„Ši situacija rodo, kad anksčiau prasidėjus šildymo sezonui minėti nepriklausomi šilumos gamintojai nėra lankstūs ir patikimi partneriai siekiant užtikrinti šilumos gamybos poreikius mažiausiomis kainoms, nes jie veiklą vykdo pirmiausia žiūrėdami savo verslo interesų, o ne naudos šilumos vartotojams. Nepaisant nelygių veiklos vykdymo sąlygų rinkoje, atsakomybę ir pareigą tiekti šilumos energiją vartotojams vykdo šilumos teikėjas“, – teigia VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Šiuo metu Vilniaus mieste šilumos gamybos dalis iš biokuro sudaro apie 45 proc. viso reikalingo šilumos energijos kiekio (apie 16,5 proc. šilumos iš biokuro gaminama VŠT įrenginiuose). Mieste šiuo metu veikia septyni nepriklausomi gamintojai, kurie gamina šilumos energiją iš biokuro ir yra prijungti prie centralizuotai valdomos šilumos tiekimo sistemos.

Stebisi dėl tokio kaltinimo

Tačiau katilinių valdytojus stebina toks kaltinimas. „Kirtimų katilinės“ vadovas Dainius Velykis 15min patikina, kad katilinė veiks nuo spalio 1 dienos, kaip ir suplanuota.

„Nieko čia ypatingo nėra, tiesiog mes veiklą planavomės nuo spalio 1 dienos. Pagal laimėtus aukcionus mes turėjome pradėti savo veiklą spalio 1 dieną ir ne anksčiau. Pasiruošimas šildymo sezonui užtrunka, ir biokuro reikia užsipirkti, pas mus šiuo metu ir darbuotojų nemažai atostogauja iki rugsėjo 30 dienos, tai tiesiog išankstinis toks įsijungimas, jis taip nevyksta, kad ateina, paskambina, ir tu įsijungi. Tam reikia pasiruošti iš anksto“, – stebisi D.Velykis.

Jis teigia, kad gavus VŠT prašymą buvo susisiekta su atostogaujančiais darbuotojais, tačiau anksčiau rugsėjo 30 dienos pasiruošti nepavyktų.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Termofikacinė elektrinė
Vilniaus savivaldybės nuotr./Termofikacinė elektrinė

„Informaciją gavome vakar ar užvakar, dabar tiksliai nepasakysiu. Buvo laiškas, kur iki kitos dienos 8 val. ryto reikia informuoti, ar mes galime įsijungti, ar negalime. Tas procesas taip nevyksta. Reikia nemažai pasiruošimo darbų padaryti, kad katilinė užsikurtų. Pagrindinis klausimas – ir biokuro ar yra pakankamai nupirkta, ar ne. Kadangi mes neplanavome pasileisti anksčiau nei spalio 1 dieną, tai ir biokuro yra nepakankamas kiekis. Aš manau ta veikla yra planuojama iš anksto, na bent jau savaitę iš anksto“, – sako katilinės vadovas.

VŠT informuoja, kad gaminamos šilumos energijos dalis iš biokuro sudaro apie 23 proc., iš gamtinių dujų – apie 77 proc. Šiltuoju metų laiku (ne šildymo sezonu) karšto vandens gamybai Vilniuje naudojamas tik biokuras, šildymo sezono metu naudojamos ir gamtinės dujos, kadangi pagal miesto vartojimo poreikius vien iš biokuro pagamintos šilumos energijos nepakanka.

„Danpower Baltic“: kaltinimai nepagrįsti

„Danpower Baltic“ Technikos direktorius Darius Čeledinas taipogi tikina, kad VŠT kaltinimai yra nepagrįsti ir stebina.

„Danpower Baltic Zietelos“ katilinę pagal su pačia VŠT suderintą gamybos grafiką turėjome užkurti tik spalio 4 d. Šio metu katilinėje vykdomi pakurų remonto darbai, džiūsta mūras. Sulaukėme VŠT prašymo užkurti katilinę anksčiau ir tik nepilnoms dviem paroms. Informavome juos, kad anksčiausiai galime startuoti pirmadienį, rugsėjo 30 d., kai visi remonto darbai bus įgyvendinti“, – teigia D.Čeledinas atsiųstame komentare.

Jis atkreipia dėmesį, kad pati VŠT dėl nepakankamo pralaidumo tinkle nesugeba panaudoti šiuo metu ne pilnu pajėgumu veikiančios „Danpower Baltic Paneriškių“ galios.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius