Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ųjų prognozės: Vilniaus šilumos ūkis – kas jo laukia?

15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados. 2017-ųjų balandis yra tas terminas, iki kurio Vilniaus savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) privalės galutinai perimti šilumos ūkį iš nuo 2002 metų jį valdžiusio Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“). Tačiau jau dabar aišku – procesas nebus nei lengvas, nei sklandus ar paprastas. Ir pagrindines problemas teks išspręsti 2016 metais.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
„Vilniaus energija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Perėmimo procesas pradėtas miestą dar valdant senajai koalicijai. Tuomet eigai vadovavęs buvęs vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius žadėjo taikias, be jokių teismų skyrybas.

Bet valdžia Vilniuje pasikeitė. Energetiką dabar kuruoja vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas, o VŠT stebėtojų tarybos pirmininku tapo jo frakcijos kolega Vilniaus taryboje Arvydas Sekmokas.

Kardinaliai pasikeitė ir miesto vadovų retorika. V.Benkunskas pripažįsta – procesas nėra labai lengvas: „Kiti metai pagal nuomos sutartį yra suplanuoti pasirengimui nuomos sutarties pabaigai, kuri įvyks 2017 metų pirmą ketvirtį, ir sklandžiam turto perdavimui. Visos procedūros yra surašytos nuomos sutartyje, kas turi būti padaryta – įvertinimai, turto registracija ir t.t. Procesas yra nelengvas. Kai 2002 metais savivaldybė pasirašinėjo sutartį, matyt, mažai galvojo apie jos pabaigą, todėl daug dalykų gana aptakiai aptarta. Bet dabar VŠT pagrindinė užduotis yra ruoštis pabaigai.“

O ta pabaiga gali būti paįvairinta ir teismo procesais. Apie tai jau yra užsiminęs A.Sekmokas, leisdamas suprasti – reikės, įsikiš teismai: „Aš manau, kad žiūrint į tai, kokias pretenzijas dėl galimai padarytų investicijų reikš „Vilniaus energija“, tas gali atvesti prie tarptautinių arbitražų. Lietuva tą patirtį turi su „Gazprom“ ir manau, kad savivaldybė, turėdama tikrai teisingą poziciją, turėdama nuomos sutartis, kuriose buvo įsipareigojimai mažinti šilumos kainą, gali drąsiai ginti vilniečių pozicijas.“

Nenoriu prognozuoti, kad būtinai reikės santykius teismuose aiškintis, tačiau toks gyvenimas – viską pamatysime. Bet sutarties pabaigos terminas negali nusikelti, – sakė V.Benkunskas.

V.Benkunskas irgi tokios tikimybės neatmeta, ramina nebent tuo, kad net ir įsivėlus į teisminius procesus šilumos ūkio turto perdavimas nesustos: „Mes atstovaujame vilniečių, miesto interesams, „Vilniaus energija“, kaip pelno siekianti organizacija, žiūri savo dalykus, tad bus derybų. Ir sunkių derybų. Nenoriu prognozuoti, kad būtinai reikės santykius teismuose aiškintis, tačiau toks gyvenimas – viską pamatysime. Bet sutarties pabaigos terminas negali nusikelti, to nenumato nei teisės aktai, nei pati nuomos sutartis.“

Vilniaus savivaldybė laukia ir prokuratūros  atsakymo, ar buvusio VŠT direktoriaus Arūno Keserausko veiksmuose, 2009-2015 metais jam vadovaujant VŠT, nebuvo Baudžiamajame kodekse įvardintų nusikalstamų veikų požymių. Savivaldybės teigimu, ne vienas buvusio vadovo sprendimas meta šešėlį dėl galimai švaistyto ir pasisavinto svetimo turto bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Skaičiuojama, kad bendrovei galėjo būti padaryta arti 3 mln. eurų žala.

Anot V.Benkunsko, įvertinus bendrovės išlaidas vadovaujant A.Keserauskui, kilo klausimų, ar kai kurios išlaidos buvo pagrįstos ir atitiko bendrovės tikslus. Įtarimų sukėlė teniso aikštelių nuomos, abejotino reikalingumo viešinimo ir reklamos sutartys. Taip pat vadovaujant A.Keserauskui įmonė pasirašė 6 paskolos sutartis su „Air Lituanica“, kuriai šiuo metu iškelta bankroto byla. Abejonių kelia ir galimai nesuderinamos komandiruotės į užsienį, parama sporto klubams bei kitos išlaidos, kurios įvardinamos kaip reprezentacinės. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.

2015-ųjų kovą VŠT pasamdė konsultantus „KPMG Baltics“, kurie turi įvertinti perimamo turto balansinę vertę. Nuo to priklausys, ar savivaldybė turės kompensuoti investicijas atlikusiai „Veolia“, ar „Vilniaus energija“ turės kompensuoti miestui.

V.Benkunskas anksčiau teigė, kad perimamo turto vertė 2017 metais, įvertinus jo nusidėvėjimą ir investicijas, turi atitikti 2002 metais išnuomoto turto vertę.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius