Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 20 /14:30

Radiatoriai pradeda šilti Vilniaus ir Kauno įstaigose, o kada namuose – neaišku

Vilnius nuo rugsėjo 20 dienos, pirmadienio, pradeda šildymo sezoną ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigose. Tą 15min patvirtino sostinės atstovai.
Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje
Radiatorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Paulius Vaitekėnas 15min informavo, kad Vilniaus valdžia nusprendė nuo pirmadienio, rugsėjo 20 dienos, pradėti šildymo sezoną sostinės ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigose.

„Vis dėlto galutinį sprendimą, ar įjungti šildymą patalpose, pagal poreikį priims įstaigų vadovai“, – sakė jis.

Tuo tarpu dėl likusių gyventojų kol kas nėra aišku.

„Centrinį šildymą likusiems Vilniaus gyventojams ir sostinėje veikiančioms įstaigoms savivaldybė planuoja įjungti nukritus temperatūrai ir nebenumatant atšilimo“, – sakė jis.

Šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10 °C.

„Centrinio šildymo visiems Vilniaus gyventojams ir įstaigoms neskubame įjungti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia dėl to, kad didžioji dalis sostinės namų dar nėra tam pasiruošę. Šilumos punktų ir vidaus sistemų parengimo ir remonto darbus administratoriai yra atlikę tik 41 proc. visų Vilniaus šilumos tinklų aptarnaujamų pastatų. Kita vertus, savaitės pabaigoje numatomas atšilimas, todėl taip anksti pradėti šildyti patalpas ne visai racionalu. Primenu, kad nenorintys laukti gyventojai gali savarankiškai nuspręsti anksčiau pradėti šildymo sezoną“, – pranešime spaudai cituojamas Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Šilumos vartotojai turi teisę patys priimti sprendimą dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos. Gyventojai sezono pradžią ir pabaigą, nepažeidžiant nustatytų higienos normų, gali nustatyti savo nuožiūra, butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma (turi būti surinkta 50 proc. + 1 butų savininkų balsų). Sprendimų priėmimą teisės aktuose nustatyta tvarka organizuoja daugiabučių namų valdytojai – administratoriai, bendrijos arba jungtinės veiklos sutartimi įgalioti asmenys. Apie priimtą sprendimą namo valdytojas turi informuoti bendrovę „Vilniaus šilumos tinklai“.

Prieš įjungiant šildymą, pastato valdytojai turi atlikti parengiamuosius darbus ir užtikrinti patikimą šilumos punktų ir vidaus sistemų funkcionavimą šaltuoju metų laiku. Kol Vilniaus šilumos tinklai negauna patvirtinimo apie šilumos vartotojų pastatų parengimą šildymo sezonui, pastatui teikti šildymo paslaugos bendrovė negali.

Pernai šildymo sezonas Vilniuje pradėtas spalio 15 d. ir truko iki balandžio 29 dienos.

Kaunas šildyti pradės per artimiausias dienas

Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis 15min sakė, kad dėl smarkiai atvėsusių orų nuspręsta pradėti šildymo sezoną ten, kur tai yra būtina – miesto mokyklose, vaikų darželiuose bei sveikatos priežiūros įstaigose. Šiluma įstaigas pasieks per kelias artimiausias dienas.

„Dėl šildymo daugiabučiuose bus sprendžiama šiomis dienomis. Kol kas stebime orų prognozes“, – 15min sakė jis.

Taip pat R.Endrikis primena, kad gyventojai gali patys savarankiškai nuspręsti, kada pradėti šildymo sezoną. Tam tereikia daugumos namo gyventojų pritarimo.

„Neišvengiamai artėjant šildymo sezonui, svarbu pastebėti, jog, lyginant su kitais didžiaisiais miestais, kauniečiams šilumos kainos pokytis bus pats mažiausias – vos apie 3 proc. Didžiausią įtaką kainos augimui turi brangstantys ištekliai – biokuras ir dujos“, – aiškino jis.

Tuo tarpu Klaipėdoje kol kas šildymo sezono neplanuojama pradėti, 15min informavo Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Silvija Mockuvienė.

15min primena, kad dvejus metus dėl baltarusiško biokuro būstus pigiau šildę daugiabučių gyventojai šį sezoną turės mokėti gerokai daugiau nei pernai. Vilniečiams nepasisekė labiausiai – Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) biokuro blokas iki šiol nėra baigtas, tad sostinės gyventojai už šilumą mokės beveik 50 proc. daugiau. Kita nerimą kelianti žinia ateina iš biokuro tiekėjų – šios žaliavos kaina vis kyla, pigaus biokuro iš Baltarusijos srautai sparčiai senka, o Lietuvos gamintojai pasigenda dėmesio.

PLAČIAU SKAITYKITE: Katino dienos baigėsi: šildymo sezonas paplonins kišenes visiems, bet ypač – vilniečiams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius