-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volstrito bankai jau penktą mėnesį iš eilės padidino naftos kainų prognozes

Volstrito bankų analitikai jau penktą mėnesį iš eilės padidino naftos kainų prognozes, rodo laikraščio „The Wall Street Journal“ atlikta mėnesinė apklausa.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Jos rezultatai rodo, kad ekspertai ir toliau mano, kad naftos kainos atsigauna dėl mažėjančio naftos pertekliaus, kurį mažina taikomi gavybos apribojimai.

15 investicinių bankų atstovų, dalyvavusių apklausoje, prognozuoja, kad vidutinė „Brent“ naftos kaina šiais metais sieks 62 JAV dolerius, o WTI – 58 JAV dolerius. Abi prognozės yra vienu doleriu didesnės, lyginant su sausiu.

Pastaraisiais metais nafta brango, nes mažėjančios pasaulinės naftos atsargos vedė rinką prie paklausos ir pasiūlos balanso. Didelės įtakos tam turėjo Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) ir karteliui nepriklausančių šalių, vadinamojo OPEC+ klubo, susitarimas riboti gavybą.

„Apskritai mes matome, kad rinka šiais metais bus subalansuota, nes mes tikimės griežto OPEC ir ne OPEC šalių susitarimo įgyvendinimo“, – mano „JPMorgan“ analitikai.

Be to, naftos kainas palaiko ir geopolitinė rizika, susijusi su galimais naftos tiekimo iš Artimųjų Rytų ir Venesuelos sutrikimais. Įtakos turi ir pingantis JAV doleris bei stabilus pasaulinės ekonomikos augimas.

Antrąjį praėjusių metų pusmetį „Brent“ nafta pabrango daugiau nei 50 proc. ir pirmą kartą viršijo 70 JAV dolerių ribą. Tačiau vasario pabaigoje padėtis pasikeitė, daugiausia dėl pasaulinės akcijų rinkos smukimo. Per pirmas dvi praėjusio mėnesio savaites nafta atpigo daugiau nei 12 proc., nes rinką apėmė nerimas, kad plūstels JAV išgautos skalūnų naftos banga. Bendras naftos gavybos lygis JAV praėjusių metų pabaigoje pirmą kartą per beveik 50 metų viršijo 10 mln. barelių per parą ribą.

Tačiau bankai ir toliau yra nusiteikę gana optimistiškai, nes OPEC+ susitarimo įgyvendinimas “riboja skalūnų gavybą“, pažymėjo „UBS Wealth Management“ analitikai.

„The Wall Street Journal“ apklausti analitikai prognozuoja, kad ateinančiais metais vidutinė „Brent“ naftos kaina sieks 60 JAV dolerių, o 2020 metais vidutinė kaina ūgtels dar vienu doleriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius