Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VŠT direktorius Mantas Burokas apie „Vilniaus energiją“: daug būtų norinčių tokį verslą daryti

„Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) tikslas – atrasti ir parodyti tikrąją šilumos kainą, interviu 15min sakė bendrovės direktorius Mantas Burokas. „Be dividendų, ko gero“, – sakė jis. Mat „Vilniaus energija“ iš sostinės šilumos ūkio jau uždirbo tiek, kad kiekvienas norėtų imtis tokio pelningo verslo.
Mantas Burokas
Mantas Burokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kitų metų pavasarį baigiasi sutartis su prancūzų įmonės „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) kontroliuojama „Vilniaus energija“. Šilumos ūkis bus atiduotas į Vilniaus savivaldybės rankas. Perdavimo procesas jau prasidėjo, tačiau jis yra sudėtingas, aiškino už tai atsakingos bendrovės VŠT direktorius M.Burokas.

Ginčai jau prasidėjo

Šiuo metu svarbiausia yra pasamdyti techninį ekspertą, tai yra, įmonę, kuri įvertintų Vilniaus šilumos ūkio būklę. Tai yra būtina, nes nuo šilumos tinklų būklės priklausys ir tai, kas kam turės primokėti – ar Vilnius „Vilniaus energijai“ už investicijas, ar pastaroji Vilniui už turto, perduoto jai prieš 14 metų, nuvertėjimą.

„Jeigu turime automobilį, tai ekonominis vertinimas yra automobilio kaina, techninis – autoserviso diagnostikos išvada. Tai galime pajuokauti, kad tai yra kaip autoserviso diagnostika. Tai yra labai svarbu. (…) Jis turės atsakyti į tą klausimą, kokios būklės turtas šią dieną yra, įvertinus natūralų nusidėvėjimą, investicijas, ar nėra katilai kiauri, ar nėra techniškai nesuprantamų dalykų“, – aiškino M.Burokas.

2002 metais Vilniaus šilumos ūkis buvo įvertintas 108 mln. eurų. Nors „Vilniaus energija“ nuo tada investavo apie 160 mln. eurų, turtas nusidėvėjo, ir dabar, preliminariais vertinimais, tesiekia 94 mln. eurų. Žinoma, galutinė ir tiksli suma priklausys nuo techninio eksperto vertinimų, bet jo pasamdyti kol kas nepavyksta.

Tam būtina skelbti viešąjį pirkimą, tačiau šalys nesusitaria, kas turėtų būti perkančioji organizacija. Lyg ir buvo nutarta, kad tą darys Vilniaus savivaldybė, tačiau dabar, M.Buroko teigimu, pirkimą organizuoti norėtų „Vilniaus energija“. Pastaroji dėl šio nesutarimo, kurį M.Burokas vertina kaip techninį klausimą, prašo steigti ginčų komisiją.

„Čia gal yra noras lygioj vietoj sukelt chaosą, uždelst laiką. Bet kokiu atveju jų yra pasiūlyta spręsti ginčą sutarties nustatytu būdu. Mes to ginčo tikrojo nematome“, – sakė VŠT direktorius. Nors ir nemato, komisiją teks įkurti.

Techninio eksperto paslaugos, preliminariais vertinimais, kiekvienai šaliai (VŠT, Vilniaus  savivaldybei, įmonėms „Veolia“ ir „Vilniaus energija“) galėtų kainuoti apie 0,5 mln. eurų: „Kaštus lygiomis dalimis turės dalintis. Tai yra objektyvumo niuansas – negali būti, kad kažkas moka daugiau ir reikalauja daugiau iš to.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šildymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šildymas

„Kalbėjimas dėl kalbėjimo“

Nors M.Burokas sako, kad „Veolia“ skundas Vašingtono arbitražui čia įtakos neturi, mat tai yra ieškinys prieš valstybę, o ne prieš įmonę, šioks toks priešiškas nusiteikimas yra jaučiamas. VŠT ir „Vilniaus energijos“ atstovai dėl šilumos ūkio perėmimo susitinka kiekvieną savaitę. Tačiau ne viskas vyksta sklandžiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Veolia“ skundžiasi Vašingtonui: kaltina Lietuvą persekiojant „Vilniaus energiją“ ir „Litesko“, reikalaus 100 mln. eurų

„Yra labai daug nesusišnekėjimo. Vienas dalykas yra kalbėti prie stalo, priimti kažkokius sprendimus ir sutarti. Kitas dalykas – tų susitarimų laikytis. Tai yra du skirtingi momentai. Jaučiam kalbėjimą dėl kalbėjimo, o darbų postūmio prasme būna sudėtingų, švelniai tariant, dalykų, kai nesulaukiam tinkamu metu, greičiu, operatyvumu to, ką esame sutarę“, – sakė M.Burokas.

VIDEO: „Veolia“ viceprezidentė: „Trauktis iš Lietuvos neketiname“

Jo teigimu, anksčiau ar vėliau „Vilniaus energija“ turės perduoti turtą, nes Vilnius siunčia aiškią žinutę, kad nebenori šilumos ūkio valdymo toliau patikėti nei „Vilniaus energijai“, nei kokiai kitai privačiai bendrovei.

„Norisi, kad jie suprastų, kad tikrai perversmo nebus, kad mūsų interesas – sklandus perėmimas, žmonių veiklos tęstinumo užtikrinimas“, – aiškino M.Burokas.

Tačiau jis sutinka, kad tas perėmimas nebus labai sklandus.

„Mes matome, kad yra didelė rizika, kad taip ir trypčiosim toje vietoje, spręsim ginčus, kurių nėra arba kurių mastai nėra tokie, kaip bandoma pateikti į viešumą. Matome, kad procesas nebus sklandus“, – kalbėjo M.Burokas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mantas Burokas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mantas Burokas

Pasak jo, kol kas darbą apsunkina ir 14 metų trukęs informacijos vakuumas.

Niekas perdavimui ir nesiruošė?

„Sutartis pasirašyta tokia, kad, panašu, tas perėmimas niekada ir nebuvo planuotas. Iš savivaldybės pusės šeimininkiškumas neišlaikytas. Jeigu jūs atiduotumėte kam nors savo butą, jūs turėtumėte, ko gero, šiek tiek to turto atžvilgiu turėt daugiau kontrolės teisių negu nuomininkas. Šiuo atveju tas tikrai nebuvo išlaikyta. 14 metų kontrolės nebuvimas, net ir kažkokios minimalios tos bendrovės atžvilgiu“, – kalbėjo M.Burokas.

Sutartis, priminsime, dėl nuomos pasirašyta tuo metu, kai meru buvo Artūras Zuokas, ne kartą kaltintas tuomečio koncerno „Rubikon“, vėliau tapusio „Icor“, protegavimu. Su šio koncerno vadovais susijusios ar jų surastos įmonės ir išsinuomojo bei tvarkė Vilniaus šilumos ūkį.

Vilniaus savivaldybę, VŠT ir „Vilniaus energiją“ M.Burokas pavadino konglomeratu, kuris veikė išvien. VŠT, jo nuomone, nepakankamai prižiūrėjo „Vilniaus energiją“.

„Vienintelė įmonės pareiga, atidavus turtą, buvo užtikrinti tinkamą nuomos sutarties vykdymą – priversti tinkamai atsiskaityti už vykdomus darbus, procesus ir pan. Tai to nebuvo daroma. Mūsų įsivaizdavimas kardinaliai kitoks apie kontrolę“, – sakė M.Burokas.

Mums dideli iššūkiai grąžinant pasitikėjimą centriniu šildymu, atrandant ir parodant tikrąją šilumos kainą, – sakė M.Burokas.

„Vilniaus energija“, VŠT vertinimu, investavusi 160 mln. eurų, vien dividendais išsimokėjo 100 mln. eurų.

„Neturim kelių metų ataskaitų, tai mums apsunkina darbą. Daug būtų norinčių daryti tokį verslą ir gauti tokią grąžą“, – sakė M.Burokas.

Tačiau, nors norinčių ir būtų daug, nieko prie šilumos ūkio Vilnius nebeleis.

„Mums dideli iššūkiai grąžinant pasitikėjimą centriniu šildymu, atrandant ir parodant tikrąją šilumos kainą, be dividendų, ko gero. Čia akcininkas turės pasakyti, bet, manau, kad šita paslauga turėtų būti su mažesniu apetitu teikiama, nei kad yra dabar“, – sakė M.Burokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius